Trudnoća.hr > Trudnoća > Porod > Najbolje pozicije prilikom poroda

Najbolje pozicije prilikom poroda

Najbolji položaji za porod

Kada trudovi započnu biti će vam mnogo lakše podnositi bol i pritisak ukoliko ste u pokretu. Lagano hodajte po sobi ukoliko imate tu mogućnost. Imajte na umu da vam mora ostati dovoljno snage i za sam porod. Nažalost, kod nas još uvijek se najčešće žene stavljaju u ležeći položaj i liječnici nevoljko dozvoljavaju kretanje iako je poznato da su pri ležećem položaju bolovi najintenzivniji i otvaranje trudnice otežano. Ukoliko se prvi trudovi pojave kod kuće tokom noći pokušajte ostati što smireniji, pravilno disati i ležeći na boku odgoditi otvaranje. U pravilu svi uspravni položaji ublažuju kontrakcijsku bol, bilo da ste u stojećem, ležećem ili čučećem položaju, no problem je što su liječnici u većini naših bolnica protiv toga da rodilja bude izvan kreveta.

Porod u ležećem položaju

Iako se većina poroda kod nas obavlja upravo u ležećem položaju istraživanja pokazuju kako su u ovom položaju kontrakcije najbolnije, porod znatno duže traje, protok krvi je oslabljen i za razliku od stojećeg položaja kada gravitacija pomaže kod izlaska djeteta, pri ovom položaju je prolaz kroz zdjelicu bitno uži, djetetova težina pritišće dno zdjelice te su veće šanse da će doći do pucanja. Ukoliko nemate pravo prevelikog izbora, pokušajte podmetanjem jastuka izbjeći duži boravak u vodoravnom položaju.

Nastavite čitati članak niže...

Porod na zadak

Ukoliko je beba okrenuta na zadak, istraživanja su pokazala da je učinkovito postaviti se četveronoške na jastuke jer taj položaj ponekad zna rezultirati okretanjem djeteta ili smanjenje bolova u leđima koji su veoma izraženi kada je beba okrenuta na zadak.

Porod na stolcu

Iako je ovaj tip poroda u svijetu opće poznata stvar, kod nas još uvijek nemaju stolce za porod u svim bolnicama. Ovakav porod obično traje znatno kraće, bolovi su manji i šanse da dođe do pucanja su minimalne. Kako i gravitacija čini svoje, ovim položajem će dijete mnogo lakše izaći jer otvor upravo u ovoj poziciji najveći, pa će komplikacija biti veoma malo.

Epiduralna anestezija

Ovisno o vrsti lijeka koji se unosi i količini moguće je da dođe do gubitka osjeta u donjem dijelu tijela. Tako da u svakom slučaju nakon primanja epiduralne nećete smjeti hodati, čak i ako osjeti u nogama ostati nepromjenjeni. Nakon uzimanja epiduralne trudnica mora biti pod stalnim nadzorom, kako zbog djetetove sigurnosti, tako i zbog mogućih oscilacija krvnog tlaka kod trudnice. Ponekad epiduralna može produžiti vrijeme poroda, no to vjerojatno nijednoj trudnici koja se odluči primiti epiduralnu neće biti problem jer su bolovi veoma slabi ako su prisutni.

U pravilu svi uspravni položaji ublažuju kontrakcijsku bol, bilo da ste u stojećem, ležećem ili čučećem položaju.

Ukoliko vam nije omogućeno micanje, imajte na umu da bi trebali ležati na boku jer samim ležanjem na leđima dovod kisika je djetetu bitno oslabljen te ne bi trebali u tom položaju provesti veći dio vremena. Kada sam porod i tiskanje započne, idealno bi bilo kada bi (ukoliko niste sami u mogućnosti) jastucima ili potporom partnera bili u polusjedećem ili sjedećem položaju jer kako smo već naveli, tada su kontrakcije manje bolne i porod kraće traje, a i položaj je puno ugodniji i za vas i dijete.