Trudnoća.hr > Trudnoća > Porod > Izazivanje poroda

Izazivanje poroda

Treba imati na umu da bi porod u pravilu trebalo inducirati samo ako postoji opasnost za vas ili dijete, ukoliko beba prestaje dobivati na težini, ukoliko je dijagnosticirana preeklampsija, ukoliko majka boluje od dijabetesa ili ima naznaka infekcija te ukoliko je vodenjak pukao te u naredna 24 sata nisu nastupili trudovi. Ukoliko se dijete pravilno razvija, a vi se osjećate dobro, trebalo bi pričekati prirodan porod koji je i za majku i dijete najbolji. Ukoliko bude potrebno prisilno izazivanje trudova, postoji nekoliko metoda. Najučestalija kod nas je svakako davanje dripa (trudnici se intravenozno daje hormon oksitocin koji izaziva trudove). Zatim se može izazvati sazrijevanje vrata maternice i njegovo otvaranje putem prostaglandinskih gelova ili tableta , nadraživanjem bradavica ili kidanjem vodenjaka poznatije kao amniotomija.

Nadraživanje bradavica

Ukoliko porod ne napreduje planirano, u prvom redu se, prije ikakve liječničke intervencije savjetuje upravo nadraživanje bradavica jer se na taj način tijelo potiče na samostalno lučenje oksitocina. Naravno, za ovaj način poticanja trudova potrebno je prvo utvrditi da je dijete dobro, da ne postoje razlozi za hitan porod te da je sa majkom sve u redu.

Nastavite čitati članak niže...

Davanje oksitocina kako bi se potaknuli trudovi

Ako se utvrdi da je potrebno inducirati porod za dobrobit majke i djeteta, liječnik će intravenozno trudnici postepeno davati malene doze oksitocina kako bi vidio kako tijelo trudnice reagira na malene doze. Oksitocin je sintetički oblik hormona koji tijelo kod neinduciranog poroda samo proizvodi i on potiče trudove. Ovisno o količini i učestalosti kontrakcija, koliko ste otvoreni i u kojem ste tjednu trudnoće će liječnik procijeniti kolika je doza oksitocina potrebna. Cilj je postići pravodobno otvaranje cerviksa, spuštanje djeteta u porođajni kanal i redovite trudove. No, sa dozama treba biti oprezan kako se ne bi postigao kontraefekt kojim bi se kod trudnice javili prejaki i prečesti trudovi koji bi ju dodatno iscrpili, a moglo bi imati i štetan utjecaj na dijete. Upravo iz tog razloga je majka cijelo to vrijeme spojena na aparate koji kontinuirano prate stanje bebe i trudova.

Rizici davanja oksitocina

Najčešći problem kod davanja oksitocina je upravo presnažna stimulacija maternice, prečesti i vrlo snažni trudovi koji stvaraju izrazit napor i za majku, ali i za bebino srce. Ukoliko se dijete nije spustilo u porođajni kanal, iako su trudovi snažni, do poroda vaginalnim putem ne može doći. Pozitivna stvar je kako se oksitocin ubrizgava u infuziju, lako je jednostavno prestati sa davanjem infuzije ukoliko liječnik primijeti da su trudovi presnažni, a dijete nije dovoljno spušteno. Ukoliko se utvrdi da snažni trudovi loše utječu na bebu liječnik će u tom slučaju svakako izvesti porod carskim rezom.

Amniotomija (kidanje vodenjaka)

Liječnik se može odlučiti na bušenje vodenjaka ukoliko on ni nakon što trudovi započnu samostalno ne pukne. Amniotomija se izvodi na način da liječnik umetanjem plastičnog instrumenta kroz vaginu i proširenjem cerviksa oštrim dijelom na vrhu instrumenta buši vodenjak i dolazi do istjecanja plodne vode. Dok je kod nekih žena ovaj proces izrazito neugodan, druge svjedoče kako gotovo nisu ništa ni osjetile. Amniotomija smanjuje vjerojatnost da ćete trebati primati oksitocin kako bi se potaknuli trudovi. S druge strane, treba imati na umu da je nakon otjecanja plodne vode dijete izloženije infekcijama i zapetljanja pupkovine prilikom kontrakcija.

Prirodni načini poticanja trudova

Iako je malo bolnica u kojima medicinskom osoblje trudnicama pred porod dozvoljava previše kretanja, upravo same trudnice tvrde kako kretanje može vrlo pozitivno utjecati na ubrzanje poroda. Ako imate priliku, krećite se. Neka to bude lagana šetnja, čučanje ili lagano skakutanje na pilates lopti ukoliko ju bolnica u kojoj ćete roditi posjeduje.