Trudnoća.hr > Trudnoća > Porod > Hitan porod prije dolaska u bolnicu

Hitan porod prije dolaska u bolnicu

Koliko je opasno roditi kod kuće?

Veoma je malen broj trudnica koje ne stignu doći do bolnice kada krenu trudovi te rode kod kuće. Kod žena koje nisu rađale gotovo i ne postoji vjerojatnost da će se to dogoditi sa prvim djetetom. Veoma je rijetko da osjetite potrebu za tiskanjem koja je znak da ćete roditi već nakon nekoliko kontrakcija. Ukoliko ste već rađali, a prethodni porod je bio veoma kratak, svakako obratite pažnju i na najmanje simptome. Imajte plan što učiniti kada trudovi krenu kako bi razinu stresa i panike sveli na najmanju moguću razinu. Subjektivna je procjena hoćete li odmah krenuti prema bolnici ili ostati kod kuće ukoliko smatrate da ne bi stigli do bolnice.

Što učiniti ukoliko porod započne kod kuće?

Svakako prvo nazovite hitnu pomoć te se telefonskim putem obratite svome ginekologu kako bi kroz trudove i mogući porod imali stručnu osobu. Ukoliko ste sami pokušajte dobiti neku od bliskih vam osoba koje žive u blizini kako bi ukoliko dođe do dodatnih komplikacija mogli reagirati do dolaska hitne pomoći. Stavite uz sebe čiste plahte i ručnike kako bi imali pri ruci. Porod možete pokušati odgoditi pravilnim disanjem  i ležanjem na boku.

Nastavite čitati članak niže...

Što učiniti ukoliko rodim prije dolaska liječnika?

Obratite pažnju na pupčanu vrpcu, ukoliko je oko djetetova vrata olabavite ju no nikako nemojte rezati već do dolaska liječnika neka pupčana vrpca ostane spojena. Kada se dijete rodi odmah ga dobro obrišite i utoplite vašim tijelom i suhom dekom. Ukoliko ne začujete dječji plač odmah po rođenju pokušajte nježno trljati djetetova leđa što bi mogli potaknuti dijete na plač. Ako vam dužina pupčane vrpce to dozvoljava, pokušajte odmah dati djetetu da doji. Na kraju, kada se pobrinete za dijete počnite sa masiranjem donjeg dijela trbuha kako bi potaknuli stiskanje maternice.