Trudnoća.hr > Trudnoća > Porod > Epiziotomija

Epiziotomija

Što je epiziotomija?

Epiziotomijom se naziva zahvat kada se neposredno prije poroda ili za vrijeme poroda radi kirurški rez međice (područja između anusa i vagine) kako bi se povećao vaginalni otvor i time se olakšao izlaz djetetu iz maternice. Mišljenja oko izvođenja epiziotomije su podijeljena. Iako je u proteklim desetljećima u nekim bolnicama bila izvođena pri gotovo svakom rutinskom porodu, sve je više protivnika epiziotomije u današnje vrijeme. Najčešći razlog za izvođenje epiziotomije se navodio sprječavanje prirodnog pucanja tkiva tokom poroda, no kroz praksu je dokazano da se trudnice ipak mnogo brže oporavljaju od prirodnog pucanja nego od samog reza epiziotomije.

Epiziotomija je opravdana samo u slučaju kada je vaš ili djetetov život ugrožen ili u slučaju da je dijete jako veliko te bi prirodni porod mogao ozbiljno naštetiti majci, a postoje razlozi zbog koji je epiziotomija sigurnija od izvođenja carskog reza.

Nastavite čitati članak niže...

Nerijetko dolazi do raznih upala i infekcija ukoliko se pravilno ne tretira rana i mnoge rodilje tvrde kako bol na mjestu šivanja uvijek ostaje i nakon dužeg vremena izaziva bolne spolne odnose. Nakon epiziotomije najčešće se rodilje šivaju koncem koji nakon nekog vremena sam otpada, a unutarnji šavovi se razgrade u organizmu. Održavanje higijene dok rana ne zaraste je samo toplom vodom i strogo se zabranjuje upotreba bilo kakvih sapuna koji bi mogli dodatno nairitirati ranu. Svakako se tuširajte, nemojte ležati u kadi jer to može dodatno povećati šanse za razvoj infekcija. Nakon izlaska iz kade se pobrinite da u potpunosti osušite ranu prije nego se odjenete kako bi zarastanje bilo što brže.

Koji su opravdani razlozi za izvođenje epiziotomije?

Epiziotomija je opravdana samo u slučaju kada je vaš ili djetetov život ugrožen ili u slučaju da je dijete jako veliko te bi prirodni porod mogao ozbiljno naštetiti majci, a postoje razlozi zbog koji je epiziotomija sigurnija od izvođenja carskog reza.

Nastavite čitati članak niže...

Što izabrati, porod prirodnim putem ili epiziotomiju?

Istraživanja pokazuju kako je ipak sigurnije roditi prirodnim putem jer je oporavak znatno brži, dok se epiziotomijom gubi mnogo više krvi tokom poroda. Spolni odnosi su često veoma bolni nakon što rana zaraste, rizik od infekcija je mnogo veći i ukoliko je prvi prvom porodu učinjena epiziotomija, znatno se povećavaju šanse da će pri sljedećem porodu doći do pucanja upravo na mjestu gdje je bio rez od epiziotomije. U najtežim slučajevima prilikom izvođenja epiziotomije kada na samom rezu prilikom poroda koža nastavlja pucati, može doći do pucanja tkiva sve do rektuma što kasnije može izazvati otežano kontroliranje stolice i vjetrova.

Kako se zaštititi od nepotrebne epiziotomije?

Svakako se raspitajte u bolnici u kojoj mislite roditi koliko često se kod njih epiziotomija izvodi. Često je slučaj da se broj drastično razlikuje od bolnice do bolnice. Najčešće stariji liječnici prakticiraju izvođenje epiziotomije. Neki liječnici  tvrde kako vježbanje mišića vagine bitno smanjuje potrebu za epiziotomijom. Stežite i opuštajte mišiće vagine svaki puta kada se sjetite, to bitno povećava elastičnost vagine te smanjuje kako potrebu za epiziotomijom, tako i opasnost od pucanja pri prirodnom porodu.

Koji je potreban period za oporavak prije nego se upustite u spolne odnose?

Ako ne dođe do dodatnih infekcija u pravilu bi se međica u potpunosti trebala oporaviti u roku od najviše šest tjedana. Ako je došlo do bilo kakvih infekcija ili je pucanje kože bilo iznimno jako nikako se ne preporučuju spolni odnosi prije pregleda i savjetovanja sa liječnikom. Čak i ako je na mjestu reza tkivo obnovljeno, često će spolni odnosi isprva biti bolni, tako da sami procijenite koji položaj vam najbolje odgovara i svakako koristite lubrikant topiv u vodi koji će vam olakšati spolne odnose. Ukoliko se bol s vremenom ne smanji svakako se obratite liječniku.