Trudnoća.hr > Trudnoća > Porod > Epiduralna anestezija

Epiduralna anestezija

Što je epiduralna anestezija i kako djeluje?

Epiduralna anestezija jedan je od najpopularnijih načina suzbijanja boli kod trudnica tokom poroda. Svakako treba imati u vidu sve njezine kako pozitivne, tako i negativne strane. U tijelo trudnice se uvodi kateterom u donji dio leđa. I dalje ćete biti pri svijesti, no bolovi će biti ublaženi.  Potrebno je uvesti kateter dok ste u sjedećem položaju jer će anesteziolog tako najlakše opipati točku gdje se ne nalazi kost i gdje se kateter treba postaviti. Kada se pravilno postavi, kateter vas neće ometati u ležanju. Kada se trudnici da epiduralna potrebno je imati konstantno pod nadzorom rad djetetova srca i krvni tlak trudnice.

Epiduralna anestezija jedan je od najpopularnijih načina suzbijanja boli kod trudnica tokom poroda.

Već dvadesetak minuta nakon primanja epiduralne počet ćete osjećati djelovanje. Kako epiduralna djeluje nekoliko sati, ako se porod oduži putem katetera će se trudnici dati dodatne doze epiduralne po potrebi. Odmah nakon poroda kateter će biti uklonjen,osim u slučaju da ste rodili carskim rezom i da ćete morati primati još lijekova,pa ih možete primiti odmah putem katetera, no u većini slučajeva se odmah po porodu on skida. Davanje epiduralne preporučuje se kada se trudnica već počela otvarati (otprilike kada je otvorena četiri do pet centimetara). Samo uvođenje katetera nebi smjelo biti pretjerano bolno, a kada se kateter postavi nebi ga trebali gotovo ni osjećati. Ukoliko osjećate bol  nakon postavljanja katetera svakako recite to sestri ili anesteziologu kako bi vam pravilno namjestili kateter.

Koje su prednosti epiduralne anestezije?

Jedna od najvećih prednosti je to što iako ublažava bolove, vi ćete cijelo vrijeme biti budni i svjesni svega što je majkama pri porodu svakako veoma bitno. Isto tako, anesteziolog prema jačini bolova i vašoj tjelesnoj građi određuje koja je idealna doza i kombinacija lijekova za vas. Kako neće biti bolova, imati ćete puno više energije koja će vam svakako trebati kada se potpuno otvorite i beba krene izlaziti van. Za razliku od ostalih lijekova, na ovaj najčin veoma malen dio lijeka dopire do samog djeteta.

Koji su nedostaci epiduralne anestezije?

Ovisno o vrsti lijeka koji se unosi i količini moguće je da dođe do gubitka osjeta u donjem dijelu tijela. Tako da u svakom slučaju nakon primanja epiduralne nećete smjeti hodati, čak i ako ne dođe do gubitka osjeta u nogama. Nakon uzimanja epiduralne trudnica mora biti pod stalnim nadzorom, kako zbog djetetove sigurnosti, tako i zbog mogućih oscilacija krvnog tlaka kod trudnice. Ponekad epiduralna može produžiti vrijeme poroda, no to vjerojatno nijednoj trudnici koja se odluči primiti epiduralnu neće biti problem jer su bolovi veoma slabi ako su prisutni.

Ponekad epiduralna može kod trudnice izazvati glavobolje i mučnine, no to sve ovisi individualno od trudnice do trudnice kako reagira na koju kombinaciju lijekova.

Kako smo već naveli, osjet u donjem dijelu tijela može biti oslabljen, pa je tako i sa kontroliranjem mišića. Ponekad se trudnicama znaju uvesti kateteri kako bi mogle nesmetano mokriti, no može doći i zbog gubitka osjeta. Trudnica će teško moći tiskati svom snagom kada beba krene van. Ukoliko osjet bude potpuno oslabljen ponekad bude potrebno završiti porod mehaničkim pomagalima i dijete „izvuči van“, no rizici za dijete koji mogu nastati uslijed uzimanja epiduralne anestezije su veoma rijetki. Ponekad epiduralna može kod trudnice izazvati glavobolje i mučnine, no to sve ovisi individualno od trudnice do trudnice kako reagira na koju kombinaciju lijekova.

Može li epiduralna anestezija utjecati na moje dijete?

Kako veoma malen dio supstanci iz lijekova dospije do djeteta, utjecaj epiduralne na dijete je kako pokazuju istraživanja veoma malen. Tako da nema dodatnih opasnosti za vaše dijete od poroda bez epiduralne anestezije.