Trudnoća.hr > Trudnoća > Porod > Carski rez

Carski rez

Što je carski rez?

Carski rez je način poroda pri kojem se kirurškim rezom kože, vezivnog tkiva, maternice i plodnih ovoja dolazi do djeteta te se ono direktno vadi van. Nakon presjecanja pupčane vrpce, osim ako niste dobili totalnu anesteziju imati ćete svojih nekoliko minuta sa djetetom prije nego ono bude predano babici i liječnicima na redoviti pregled.Iako mnogi vjeruju kako je manje bolan, liječnici ga svakako ne preporučuju. U Hrvatskoj nije dozvoljen trudnicama porod carskim rezom ukoliko za to nema nikakvih razloga osim subjektivne želje trudnice. Carski rez nije nimalo bezazlen kao što ga ljudi najčešće shvaćaju, u velikoj mjeri povećava opasnost za djetetovo zdravlje i smrt majke pri porodu.

Kada dolazi u obzir planiranje carskog reza?

 • ukoliko ste imali već porod carskim rezom
 • ako ste imali bilo kakav vaginalni operativni zahvat (odstranjivanje mioma ili slično)
 • ako nosite više djece
 • ako je utvrđeno da će beba biti rođena iznadprosječne veličine
 • ako je beba pogrešno okrenuta
 • ako imate placenta previu (posteljica se nalazi na ulazu vrata maternice i onemogućuje djetetu prolaz u slučaju poroda)
 • imate bilo kakve vrste izraslina ili tumora u vaginalnom području koji bi mogli smetati pri porod vama ili djetetu
 • utvrđen je medicinski problem bilo koje vrste koji vaginalnim porodom dovodi u opasnost vas i dijete

Kako može doći do neplaniranog poroda carskim rezom?

 • ukoliko imate vaginalni herpes i dođe do izbijanja prije samog poroda
 • ako liječnik utvrdi da nešto sa djetetom nije u redu i da je potreban hitan porod kako dijete nebi bilo u opasnosti
 • ako dođe do zapetljanja pupčane vrpce kako bi se spriječilo da dijete ostane bez opskrbe kisikom
 • ukoliko dođe do odvajanja posteljice (dotok hranjivih tvari do djeteta se automatski smanjuje, a za majku je sve veća opasnost od krvarenja na mjestu gdje se posteljica odvojila)

Koje su pripreme za carski rez?

U večini slučajeva kada se porod mora obaviti carskim rezom se trudnici daje epiduralna anestezija ukoliko nije iznimno težak slučaj kada se trudnici daje totalna anestezija. Kao u većini slučajeva pri davanju epiduralne anestezije rodilji se uvodi kateter kako bi urin tijekom postupka mogao nesmetano odlaziti iz tijela. Kako se pri carskom rezu sam rez radi iznad stidne kosti potrebno je obrijati stidne dlake iz higijenskih razloga. Rodiljama se antibiotici daju ponekad već prije samog poroda ukoliko se zna da će morati roditi carskim rezom ili nakon poroda kako bi se spriječile moguće infekcije. Ne morate brinuti zbog neugodnih prizora jer sam rez vi nećete moći vidjeti jer ćete od struka naniže biti prekriveni. S obzirom na to u nekim bolnicama dozvoljavaju da partner bude prisutan na porodu čak i u slučaju poroda carskim rezom.

Nastavite čitati članak niže...

Što se događa nakon poroda carskim rezom?

Nakon što je dijete predano na pregled liječnik će započeti sa šivanjem, sloj po sloj. Svi unutarnji šavovi se rade koncem koji se sam u organizmu nakon nekog vremena razgradi, dok vanjski šavovi mogu biti, po procjeni liječnika rađeni koncem koji se sam razgradi ili pak onim koji će liječnik izvaditi kada rana u potpunosti zacjeli.

Porod carskim rezom daleko je rizičniji od vaginalnog poroda i stoga bi se trebao koristiti samo u situacijama kada je to neizbježno.

Kada šivanje bude gotovo biti ćete premješteni u bolničku sobu gdje ćete primati infuziju dok ne budete u mogućnosti jesti krutu hranu. Ukoliko se budete dobro osjećali i smatrali da odmah možete samostalno dojiti dijete, kako bi si olakšali bolove pokušajte leći na bok i dijete staviti pokraj vas. Trudnice nakon poroda, ukoliko nema dodatnih komplikacija, odlaze kući najčešće nakon 3 dana.

Kakve rizike sa sobom nosi carski rez?

Porod carskim rezom daleko je rizičniji od vaginalnog poroda i stoga bi se trebao koristiti samo u situacijama kada je to neizbježno. Porodom carskim rezom povećavaju se šanse za razne infekcije, pojačano krvarenje, pojavu krvnih ugrušaka i naravno, s obzirom na sam rez i oporavak je puno duži. Iako rijetko, pri otvaranju trbuha ponekad može doći i do oštećenja crijeva ili mjehura. Djeca rođena carskim rezom imaju znatno veće šanse da će imati problema sa disanjem. Naravno, nesmijemo zaboraviti da je u nekim situacijama porod carskim rezom jedina opcija kako bi se spriječile kobne posljedice po majku i dijete. Ukoliko vam liječnik savjetuje carski rez saznajte sve razloge zbog kojih misli da bi to bila najprihvatljivija opcija, informirajte se i ukoliko smatrate da je potrebno, zatražite drugo mišljenje.