Trudnoća.hr > Trudnoća po tjednima > 4. tjedan trudnoće
3. Tjedan

4. tjedan trudnoće

5. Tjedan

Počinje embrionalni razvoj vaše bebe.

Kako beba raste?

U ovom tjednu počinje embrionalni razvoj vaše bebe. Od sada pa do 10. tjedna trudnoće vašoj bebi se razvijaju organi te će neki već i normalno profunkcionirati. Dovoljan pokazatelj koliko je beba još krhka je da je veličine zrna maka, stoga izrazito pazite na svoj način života, prehranu, dovoljnu količinu sna jer je u ovom periodu dijete najosjetljivije na vanjske utjecaje. Amnionska vrećica je sada već primitivna verzija posteljice te će se posteljica formirati do kraja ovoga tjedna kada će početi prenositi kisik i hranjive tvari djetetu. Započinje stvaranje crvenih krvnih stanica kod bebe.

Kako će se vaš život promjeniti?

Krajem ovog tjedna su testovi trudnoće već veoma pouzdani. Ukoliko potvrdite trudnoću, svakako ugovorite pregled kod svog ginekologa. Ukoliko uzimate bilo kakve lijekove posavjetujte se sa liječnikom smijete li ih i u kojoj mjeri nastaviti uzimati. U četvrtom tjednu trudnoće krenite uzimati multivitamine koji sadrže najmanje 400mikrograma folne kiseline. Preporučljivi prosjek folne kiseline kod trudnica je oko 600mikrograma dnevno. Savjetuje se krenuti sa uzimanje prenatalnih vitamina i minerala. U našim člancima o vitaminima navedene su potrebne dnevne količine te prirodni proizvodi putem kojih možete unijeti prirodne vitamine koji su naravno puno zdraviji od vitamina u pilulama. Narednih šest tjedana je najvažnije za razvoj vašeg djeteta. Imajte na umu da je kroz posteljicu beba izložena apsolutno svemu što vi unosite u organizam.

Ukoliko pokušavate duže vremena zatrudnjeti i ne uspjeva vam, a stariji ste od 35 godina, svakako se posavjetujte sa vašim liječnikom kako bi se testirala vaša plodnost i plodnost vašeg partnera i krenulo pravovremeno liječenje ukoliko se otkrije smanjena plodnost jednog ili oba partnera.