Trudnoća.hr > Trudnoća po tjednima > 3. tjedan trudnoće
2. Tjedan

3. tjedan trudnoće

4. Tjedan

U trećem tjednu neke trudnice još nisu ni svjesne da su trudne.

Kako beba raste?

Vaša beba je u trećem tjednu trudnoće tek malena loptica (blastocid) u kojoj se ubrzano razvijaju i množe na stotine stanica. Blastocid zauzima potrebno mjesto u maternici te se oko njega počinje stvarati posteljica. U ovom periodu počinje lučenje hormona trudnoće (humani korionski gonadropin) koji zaustavlja ispuštanje jajašaca te povećava stvaranje estrogena i progesterona. Upravo HCG hormon je taj koji na testu trudnoće pokazuje jeste li trudni. Krajem trećeg tjedna se već test trudnoće može gledati kao pouzdan pokazatelj jeste li trudni. Ukoliko sumnjate na trudnoću,a test je jos uvijek negativan, ponovite ga kroz nekoliko dana. Sada se amnionska tekućina (popularno kod nas zvana plodna voda) počinje skupljati oko vaše loptice. Postepeno se oko nje stvara amnionska vrećica. Plodna voda će štititi vašu bebu te preko nje, preko malih tunelića koji su spojeni na krvne žile vaše maternice, dijete počinje primati kisik i ostale potrebne hranjive tvari, kao i odbacivati nepotrebne tvari. Ovu zadaću, vjerojatno već od sljedećeg tjedna, će preuzeti posteljica.

Svakako za sve dodatne informacije upitajte svog liječnika jer je svaka trudnoća različita, tako da će vam najbolje informacije dati vaš liječnik.

Kako će se vaš život promjeniti?

U trećem tjednu mnoge trudnice još nisu ni svjesne da su trudne. U ovoj fazi oplođeno jajašce stvara sebi prostora u vašoj maternici i počinje rasti. Promjene koje nastaju u ovako ranoj fazi trudnoće su još uvijek neprimjetne.