Trudnoća.hr > Škola > Zdravlje školarca > Zubni konac ili interdentalne četkice

Zubni konac ili interdentalne četkice

Oralna higijena trebala bi se održavati svakodnevno uz pomoć zubne četkice i paste za zube, no ne smiju se zapostaviti niti prostori kontakta dva zuba, jer njih obična četkica ne može dostatno očistiti. Za te među zubne prostore koriste se interdentalne četkice ili zubni konac. Oni bi se trebali primjenjivati ne samo nakon obroka u svrhu uklanjanja hrane koja je zaostala, nego kao dio svakodnevne higijene usne šupljine, minimalno jednom dnevno i to prije spavanja prije ili poslije četkanja zubi.

Zubni konac uspješno uklanja ostatke hrane između zuba, jeftiniji je od interdentalnih četkica, no vrlo je važno naučiti ga pravilno koristiti. Ako se pravilno ne kontrolira, može oštetiti zubno meso ali i nedovoljno očistiti zube.

Nastavite čitati članak niže...

Vaš stomatolog demonstrirat će Vam pravilnu uporabu konca koja je najsigurnija i najučinkovitija za Vaše zube i zubno meso.

zubni konac

Interdentalne četkice su u zadnje vrijeme stekle popularnost prije svega zbog jednostavnosti svoje primjene. One se uvlače u prostore između dva zuba te time očiste ne samo te plohe zuba nego i prostor uz zubno meso.

Kod njih je vrlo važno odabrati pravilnu veličinu četkice, jer premala ne može dobro zahvatiti cijelu ciljanu površinu zuba, dok prevelika neće niti moći ući između ta dva zuba. Iz tog razloga potrebno je imati više veličina s obzirom na to da nisu svi zubi jednako spojeni i jednakog oblika. One imaju prednost pred koncem npr. kod zubi koji su pod protetskim mostom jer su u njemu zubne krunice spojene i konac ne može proći.

Danas na tržištu postoji više različitih proizvođača četkica i konca za zube te bi si svatko trebao pronaći one koji mu najviše odgovaraju. Izbor između konca i interdentalne četkice je na Vama s obzirom na stanje zubi, manualne sposobnosti i onog što sami preferirate.

dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar

ledik