Trudnoća.hr > Škola > Zdravlje školarca > Zašto bi se djeca trebala baviti sportom?

Zašto bi se djeca trebala baviti sportom?

Sport pruža velike prednosti za djecu, ali ne samo u njihovom fizičkom razvoju. Sudjelovanje u sportu pomaže izgraditi samopoštovanje i samopouzdanje, izgrađuje socijalne vještine, a također uči djecu postavljanju i postizanju ciljeva.

Tjelesna aktivnost

Fizička aktivnost je najočitija korist sporta. Djeca često provode previše vremena gledajući televiziju ili igrajući video igre. No, sport i igre su nezamjenjive djeci te pružaju priliku da budu zdravi i u formi.

sport2

Socijalne vještine

Sudjelovanje u sportu pomoći će djeci razviti socijalne vještine koje će koristi tijekom cijeloga života. Oni uče komunicirati ne samo s drugom djecom njihove dobi već i s odraslim osobama koji za njih predstavljaju autoritet. Djeca uče organizacijske sposobnosti, timski rad i komunikacijske vještine koje će im pomoći u školi, budućoj karijeri i osobnom životu.

Nastavite čitati članak niže...

Psihičke prednosti

Dokazano je da sport pozitivno utječe na djetetovo samopoštovanje i samopouzdanje. Djeca koja sudjeluju u sportu dobivaju pohvale i ohrabrenja od trenera i roditelja, a to im pomaže izgraditi samopouzdanje. Također će spoznati vlastite sposobnosti i steći povjerenje u njih što će ih istaknuti od druge djece. Konstruktivna kritika je također veliki dio sportskog sudjelovanja i mladi sportaši naučit će prihvatiti takvu kritiku i koristiti ju u svoju korist.

sport3

Cjeloživotno zdravlje

Sport promiče zdravlje, ne samo kroz djetinjstvo, nego tijekom cijelog djetetova života. Djeca koja sudjeluju u sportu svjesna su da moraju zdravo i kvalitetno jesti te će sport pozitivno utjecati i na prehrambene navike. U tome je važna uloga roditelja koji treba biti pozitivan uzor i poticati dijete na zdrav izbor.

Anita Vukušić Crevar, dipl. kineziolog

www.sport-educa.hr

logo