Trudnoća.hr > Škola > Zdravlje školarca > Upala zubnog mesa

Upala zubnog mesa

Niz čimbenika može utjecati na zubno meso i njegovo stanje. To mogu biti razni lijekovi, promjene razine hormona u krvi kod npr. trudnica kada je zubno meso jače prokrvljeno, sistemske bolesti, stres itd.

No vodeći uzrok upale zubnog mesa je loša oralna higijena, odnosno razmnožavanje bakterija u zubnom plaku i nastanak kamenca. To dovodi do reakcije organizma i pojave otečenosti, osjetljivosti i krvarenja zubnog mesa. Ako se ta faza ne sanira, upala napreduje u dublje strukture. Nastaje džep između zuba i zubnog mesa gdje se razmnožavaju bakterije i dolazi do povlačenja kosti. Tada govorimo o nastanku parodontalne bolesti.

Nastavite čitati članak niže...

Vodeći uzrok upale zubnog mesa je loša oralna higijena, odnosno razmnožavanje bakterija u zubnom plaku i nastanak kamenca.

Za razvoj parodontitisa osim rizičnih čimbenika svakako nije zanemariva niti genetska predispozicija. Ako se stanje zapusti i ne liječi, kost se sve više povlači, razara se pričvrsni aparat zuba, ništa više ne može držati zub i on se rasklimava te se s vremenom izgubi. Iz tih je razloga vrlo važno voditi dobru oralnu higijenu i redovito posjećivati stomatologa koji može prepoznati prve znakove upale i time reagirati na vrijeme. Ako do parodontitisa ipak dođe, potrebno je odraditi kompletnu terapiju koja se sastoji od površinskog čišćenja zubnog kamenca i poliranja zubi, dubinskog uklanjanja kamenca s površina korjenova te po potrebi antibiotske terapije.

Kod težih slučajeva, prednost se daje kirurškim postupcima. Parodontalna bolest povezana je i s nekim sistemskim oboljenjima. Svaki pacijent s tom dijagnozom mora biti svjestan da mora promijeniti navike za cijeli život što uključuje savršenu oralnu higijenu i redovite kontrolne preglede, čišćenje zubi te po potrebi ponavljanje kompletne parodontalne terapije. Time ne samo da se može zaustaviti napredak bolesti, nego je moguć i oporavak u većoj ili manjoj mjeri pod čime se podrazumijeva ponovno nastajanje kosti na mjestima gdje je ona bila povučena.

Pravilna briga o zubima i zubnom mesu može ne samo sačuvati zube nego i utjecati na opće zdravstveno stanje.

dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar

ledik