Trudnoća.hr > Škola > Zdravlje školarca > Umnjaci: Što kada rade probleme?

Umnjaci: Što kada rade probleme?

Umnjaci su treći kutnjaci koji niču od 18-25 godine,no svaki je pacijent individualan i zato je vrlo često slučaj da ti zubi izrastu puno kasnije. Kako je hrana danas mekša od one kojom su se hranili naši preci, ti zubi su izgubili svoju funkciju i smatra se da će vremenom potpuno nestati jer zubni pupoljci iz kojih nastaju neće više postojati, što je već danas česta pojava kod nekih pacijenata.

Evolucijom su se čeljusti smanjile, a veličina zubi je ostala približno ista, zbog čega umnjaci vrlo često ostaju zaglavljeni u kosti jer nemaju mjesta za nicanje. Od svih zubi oni najčešće morfološki variraju po broju i obliku korjenova, kanala, broju kvržica na kruni zuba i oblikom cijelog zuba.

Nastavite čitati članak niže...

Umnjaci mogu uzrokovati niz problema. Pri njihovom nicanju mogu uzrokovati jake bolove, utrnutost, otežano otvaranje usta, neugodan zadah te vrlo često dolazi do upale zubnog mesa koje ih okružuje. Ta upala se može ponavljati čak i kada zub prestane nicati.

Kirurzi preporučuju njihovo vađenje ako se upale javljaju češće od 2 puta godišnje. Ponekad umnjak nema mjesta za nicanje pa ili ostaje zaglavljen u kosti ili nađe svoj put te nikne u krivom položaju koji može negativno utjecati na druge zube. RTG snimkom važno je procijeniti da li se umnjak može ostaviti u kosti ako ne radi štetu i ne uzrokuje tegobe ili se mora izvaditi. Vađenje umnjaka koji su potpuno ili djelomično prekriveni s kosti obavlja se operacijskim zahvatom kojim se dio kosti koja ga okružuje uklanja kako bi se zub mogao osloboditi i ukloniti. To je rutinski zahvat koji se radi pod lokalnom anestezijom, a vrši ga oralni kirurg.

Kod perikoronitisa- upale zubnog mesa oko umnjaka, ponekad je dovoljno profesionalno čišćenje džepa koji se stvorio i dezinfekcija kako bi se upala povukla. Vaš stomatolog će procijeniti kada je vrijeme za snimku obje čeljusti koja će pokazati gdje su umnjaci i kako stoje te je li potrebna intervencija kako bi se unaprijed spriječile komplikacije.

dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar

ledik