Trudnoća.hr > Škola > Zdravlje školarca > Pečaćenje fisura-preventivni postupak na trajnim zubima

Pečaćenje fisura-preventivni postupak na trajnim zubima

Stražnji zubi su morfološki građeni od dvije ili više kvržica na žvačnim plohama krune zuba koje se spuštaju jedna prema drugoj i sastaju u udubinama koje se nazivaju fisure. Ako su one duboke, otežano je njihovo čišćenje i u njima se nakupljaju naslage hrane što nakon nekog vremena dovodi do nastanka karijesa. Upravo kako bi se to izbjeglo,fisure se zalijevaju materijalom koji će spriječiti prodiranje hrane u te prostore te zbog zaglađene površine olakšati čišćenje tih ploha zuba. To se naziva pečaćenje fisura i jedan je od najčešćih preventivnih postupaka u dječjoj dentalnoj medicini. Najčešće se izvodi na prvim i drugim trajnim kutnjacima.

Taj postupak je bezbolan, ne zahtijeva brušenje zuba nego samo njihovo prethodno čišćenje i pripremu. Kao i kod izrade bijelih kompozitnih ispuna i pečati zahtijevaju suho radno polje, te se mogu raditi tek kada kutnjaci potpuno niknu i kada im zubno meso više ne prelazi preko radne plohe zuba.

Nastavite čitati članak niže...

Pečati ostaju na zubima trajno odnosno dok se ne oštete, istroše ili promijene izgled ruba. Vrlo je važno redovito kontrolirati spoj pečata sa zubom, jer ako nastane pukotina kroz koju mogu ulaziti bakterije i hrana, ispod pečata nastaje karijes koji ne mora uvijek biti vidljiv odmah, a to onemogućuje pravovremenu sanaciju. Pečaćenje fisura potrebno je kod djece s lošijom oralnom higijenom,većom predispozicijom za karijes i kutnjacima s dubljim fisurama. Važno je redovito raditi kontrolne preglede na kojem će stomatolog zaključiti je li pečat potreban, kada je pravo vrijeme za njega i je li potreban još kakav preventivan postupak.

dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar

ledik