Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Mama, mene boli trbuh

Mama, mene boli trbuh

Izvor fotografije: Press

Akutna bol u trbuhu učestala je tegoba u djece i jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku. Za liječnike predstavlja pravi dijagnostički izazov s obzirom na niz različitih uzroka boli. Najvažnije je iz velikog broja djece izdvojiti one kod kojih se radi o životno ugrožavajućem stanju koje zahtjeva hitnu dijagnostičku obradu i liječenje. Srećom, bolovi su uglavnom kratkotrajni, samoograničavajući i povoljnog kliničkog tijeka. Uz pomoć detaljne anamneze i pažljivog kliničkog pregleda te osnovnih laboratorijskih nalaza i slikovnih pretraga u većini je slučajeva moguće postaviti točnu dijagnozu.

Uzroci akutnih bolova u trbuhu u djece su brojni. Najčešće se radi o akutnom virusnom gastroenteritisu, rjeđe bakterijskome o konstipaciji i funkcionalnim bolovima. Mezenterijalni limfadenitis također može biti uzrokom bolova. U ranoj dojenačkoj dobi najčešće se radi o dojenačkim kolikama. Uzrok bolova može biti i izvan gastrointestinalnog trakta. U tom slučaju može se raditi o sistemskoj virusnoj infekciji, streptokoknom faringitisu, upali pluća ili urinarnoj infekciji koje se manifestiraju isključivo bolovima u trbuhu dok su u nekim drugim slučajevima, primjerice kod dijabetičke ketoacidoze, hemolitično-uremijskog sindroma i miokarditisa, prisutni i drugi simptomi. U dječjoj dobi je karakteristično da se najčešći uzroci bolova mijenjaju s obzirom na dob o čemu također treba voditi računa.

Nastavite čitati članak niže...

Dijagnoza akutnih bolova u trbuhu postavlja se na osnovu dobro uzete anamneze i detaljnog pregledate osnovne laboratorijske obrade i slikovnih pretraga. Ciljanim pitanjima te pregledom mogu se izdiferencirati životno ugrožavajuća stanja. Smanjivanje bolova nakon defekacije sugerira da su tegobe povezane s debelim crijevom, a smanjenje tegoba nakon povraćanja upućuje na tanko crijevo. Uobičajeno se kod akutne kirurške bolesti prvo javlja bol, a potom i povraćanje. Obrnuto je kod infekcije. Kliničkim pregledom utvrđuje se opće stanje djeteta. Palpacija (pregled) trbuha provodi se od mjesta najmanje prema mjestu najveće bolnosti. Potrebno je odrediti da li je dijete napuhano, da li se čuje rad crijeva (peristaltika), koliko je bolan trbuh i mjesto najveće bolnosti. Uobičajeno se u pacijenata s akutnim bolovima u trbuhu učini kompletna krvna slika, CRP i urin kako bi se utvrdilo radi li se o infekciji. U dječjoj dobi UZV abdomena se učestalo koristi s obzirom na to da se radi o neinvazivnoj i jeftinoj pretrazi bez zračenja. No, unatoč tomu nerijetko se uzrok boli ne može utvrditi nakon prvog pregleda te je potrebno nadgledati dijete i ponavljati preglede do postavljanja konačne dijagnoze.

Liječenje mora biti usmjereno prema otklanjanju uzroka bolova. Kod djece dobrog općeg stanja kod kojih je dijagnosticiran akutni gastroenteritisili druga akutna bolest, npr. akutni faringitis ili pneumonija provodi seoralna rehidracija, terapija probioticima te po potrebi terapija analgeticima i antibioticima. Kod djece lošeg općeg stanja sa znakovima opstrukcije crijeva i podražaja peritoneuma potrebno je dijete odmah uputiti na bolničko liječenje, kao i u slučaju kada se obradom dokaže akutna kirurška bolest.

Dr.Tatjana Lesar, spec.pedijatar gastroenterolog

Poliklinika za dječje bolesti Helena