Trudnoća.hr > Škola > Zdravlje školarca > Kako pobijediti strah od zubara?

Kako pobijediti strah od zubara?

Strah od stomatologa je jedan od najvećih krivaca zanemarivanja brige o oralnom zdravlju. Pacijenti s tim problemom se boje ne samo popravka zubi nego im običan pregled uzrokuje nelagodu, tjeskobu i uznemirenost. Ti strahovi uglavnom potječu iz ranog djetinjstva kada se dogodila trauma izazvana bolnim zahvatom ili nekim drugim neugodnim iskustvom vezanim za stomatološku ordinaciju. Takvim pacijentima potrebno je steći povjerenje u stomatologa i tek tada je moguće da strah s vremenom nestane.

Zbog tih razloga vrlo je bitan djetetov prvi odlazak stomatologu koji bi trebao proći u igri i upoznavanju doktora, te prezentaciji aparata i instrumenata koji se koriste kod popravljanja zubi na najblaži mogući način. Nadalje ako su potrebne sanacije, popravci se trebaju obavljati bezbolno i što manje neugodno za dijete. Time će stomatolog ostati djetetu u lijepom sjećanju i strah se neće ni pojavljivati.

Nastavite čitati članak niže...

No ponekad se dijete koje nikad nije bilo kod zubara također može bojati. To je naučeni strah koji je neutemeljen jer se javlja kada dijete iz okoline sluša o zujalicama ili bušilicama kod zubara, boli ili strahu roditelja. Zato je bitno pred djetetom ne pričati o vlastitom strahu i ne spominjati riječ bol i zubar u istom kontekstu da se strah ne bi prenio. Osim toga trauma izazvana kod nekog drugog doktora također može utjecati na odnos djeteta prema stomatologu jer ga bijela kuta ili riječ doktor asocira na neugodno iskustvo.

S djetetom koje već ima strah treba postupati s puno razumijevanja i strpljenja i tako zadobiti njegovo povjerenje nakon čega će svi kasniji posjeti proći bez problema. Važno je da u ordinaciji dijete sazna zašto se zubići moraju popravljati, zašto je bitno prati zube redovito,a kod kuće je uloga roditelja da usadi djetetu naviku pranja zubi te da pripremi dijete za posjet stomatologu.

dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar