Trudnoća.hr > Škola > Zdravlje školarca > Kada započeti s čišćenjem zubnog kamenca kod djece?

Kada započeti s čišćenjem zubnog kamenca kod djece?

Zubni kamenac nastaje mineralizacijom nakupina hrane mineralima iz sline. Najčešće ga susrećemo uz zubno meso donjih prednjih zubi sa jezične strane jer se tu nalaze izvodni kanali žlijezda slinovnica te je na tim predjelima plak (organizirani sloj nakupina hrane) direktno izložen slini.

Drugo mjesto koje je iz istog razloga pogodno nakupljanju kamenca su plohe uz obraz gornjih šestica. No, ako se zubi pravilno ne četkaju, kamenac može zahvatiti sve zube sa svih strana. Neke situacije su više pogodne za zaostajanje naslaga kao npr. kod ortodontskih anomalija gdje su zubi zbijeni i nemaju mjesta zbog čega je otežano četkanje, ili kod zubi koji imaju manje glatku površinu zubne cakline. Iz tih razloga se na tim mjestima kamenac pojačano stvara.

Nastavite čitati članak niže...

Kod djece se također može pojaviti kamenac koji se, ako zahvati mlade trajne zube, također treba ukloniti, bez iznimke.

Čišćenje zubnog kamenca je iznimno važno, jer on može uzrokovati upalu zubnog mesa koja ako se ne sanira napreduje u dublje strukture gdje zahvaća kost i tada počinjemo govoriti o parodontnoj bolesti. Profesionalno čišćenje zubnog kamenca trebalo bi se obavljati dvaput godišnje.

Kod djece se također može pojaviti kamenac koji se, ako zahvati mlade trajne zube, također treba ukloniti, bez iznimke. Upala zubnog mesa ne zaobilazi ni najmlađe ako zbog loše higijene dođe do nakupljanja kamenca.

Ponekad se na zubima mogu pojaviti crna obojenja. To neki zamjenjuju za kamenac, no to su samo pigmentacije koje ne štete zubima, nego izazivaju jedino estetski problem. Njih se može ukloniti pjeskarenjem ili na jednak način kao skidanje zubnog kamenca.

Kako kod odraslih tako i kod djece čišćenje može izazvati neugodan osjećaj, te se ono može obaviti i ručno, ali samo u slučaju kada kamenca ima jako malo. No vrlo je bitno kako kod odraslih tako i kod djece voditi računa o pravilnoj higijeni usne šupljine, redovitim posjetima stomatologu i redovitom profesionalnom čišćenju zubi.

dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar

ledik