Trudnoća.hr > Škola > Zdravlje školarca > Kada je vrijeme za prvi ortodontski pregled?

Kada je vrijeme za prvi ortodontski pregled?

Prvi mliječni zubi najčešće niču s oko 4-6 mjeseci no to je dosta individualno od djeteta do djeteta, tako da nekoj djeci prvi nikne ranije, a nekoj puno kasnije. Vrlo je važno znati da čim niknu mora se o njima početi voditi briga i ako postoji potreba za tim sanirati ih na vrijeme.

Osim što pokvareni mliječni zubi mogu uzrokovati jednaku bol i infekcije kao i trajni, prijevremenim gubitkom tih zubi dolazi do gubitka mjesta za njihove trajne nasljednike što dovodi do pojave ortodontskih anomalija, odstupanja u postavi zubi. Osim gubitka zubi, do takvih problema može doći i zbog nepodesnih navika koje dijete nesvjesno radi. Neke od tih nepoželjnih navika su sisanje prsta, cijele šake, drugih predmeta, guranje jezika naprijed, disanje na usta, predugo korištenje dude varalice itd. Tada često dolazi do poremećaja u postavi zuba u zubnom luku gdje se zbog zbijenosti zubi teže čiste i povećava se rizik od nastanka karijesa.

Nastavite čitati članak niže...

Osim toga mogu nastati i odstupanja u razvoju čeljusti, anomalije zagriza kao što su npr. otvoreni, škarasti ili križni zagriz. Time nastaje ne samo estetski nego i funkcijski problem koji je znatno ozbiljniji. Te navike ne moraju utjecati na zube ako se spontano povuku, no ako potraju duže vrijeme mogu uzrokovati navedene anomalije. Iz tih razloga je bitno pravovremeno odvesti dijete na ortodontski pregled kako bi specijalist mogao uočiti je li potrebna kakva terapija još dok su mliječni zubi u ustima.

Prvi pregled preporučuje se sa 7 godina kada dijete još ima većinu mliječnih i nove trajne zube, takozvanu mješovitu denticiju. U toj dobi dijete ukoliko je potrebno dobiva mobilni aparat koji može olakšati ili potpuno odgoditi buduće nošenje fiksnog aparata. Pravilan razvoj čeljusti i postava zubi važni su za pravilnu funkciju, zdravlje i sklad cijelog stomatognatog sustava.

Dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar