Trudnoća.hr > Škola > Zdravlje školarca > ADHD-Hiperaktivnost u školskim klupama

ADHD-Hiperaktivnost u školskim klupama

Hiperaktivnost i nedostatak pažnje najčešće će roditelji shvatiti kao neposluh koji će proći. No problem kod ADHD-a je mnogo kompliciraniji od toga.

Djeca s ADHD-om mnogo se teže koncentriraju (ako u tome uopće i uspiju), djeluju vrlo impulzivno ne razmišljajući o posljedicama, pa ih to često dovodi do problematičnih situacija u školi. Iako su vrlo aktivni, ova djeca poprilično teško stječu prijatelje i povezuju se s nepoznatima.

Simptomi po kojima biste mogli prepoznati poremećaj pažnje vrlo su individualni i upravo u tome je najčešći razlog kasnog otkrivanja. Ne znači da svako dijete koje ima viška energije ima ADHD. Većina djece s poremećajem pažnje ne mogu se koncentrirati, vrlo često upadaju usred rečenice dok netko govori i vrlo su brzopleti. Ne dopuštaju ostaloj djeci da odgovaraju na pitanje na koje oni znaju odgovor. Često govore bez da su od učitelja prozvani, pa zbog toga često mogu djelovati i nepristojni.

Važno je da nikada ne zaboravite da vaše dijete nije namjerno zločesto, već se doista radi o medicinskom stanju koje je potrebno liječiti.

Djeca s ADHD-om su vrlo rastresena, jako loše organizirana i često zaboravljaju. Iako se čine neprestano uključeni u sva događanja zbog svoje aktivnosti, ponekad ih upravo ta aktivnost isključuje iz svjesnih aktivnosti, pa dolazi do neuspjeha u školi.

Ako je vaše dijete ovakvo tek povremeno, radi se tek o pretjeranoj zaigranosti i neposluhu, no ne i o poremećaju pažnje. Djeca s ADHD-om su takva sve vrijeme, a ne tek nekoliko minuta ili sati u danu. Od prvotne živahnosti, hiperaktivna djeca se s vremenom počinju povlačiti u sebe, postaju tužni, ljuti, zabrinuti, ali i vrlo frustrirani.

Koliko god je teško, važno je da nikada ne zaboravite da vaše dijete nije namjerno zločesto, već se doista radi o medicinskom stanju koje je potrebno liječiti.

Liječenje

Kada se govori o liječenju ADHD-a, nije dovoljno djetetu dati čarobnu pilulu od koje će sve biti u redu. Upravo suprotno, bit će potrebno mnogo pažnje, truda i strpljenja kako bi se vidjeli prvi koraci ka poboljšanju stanja.

Danas postoje mnogobrojni lijekovi koji ljudima s ADHD-om mogu pomoći usmjeriti pažnju i bolje se nositi sa svojim problemom, no sve to vrijeme djetetu će trebati i vaša pomoć. Djetetu upravo roditelj može najviše pomoći i to tako da dijete usmjerite i pomognete mu da se nauči nositi sa svojim problemom, ali i kako da usmjeri pažnju na ono bitno. Pritom je važno biti i djetetova najveća utjeha. Nije lako nositi se s tugom i ljutnjom koju posjeduju gotovo sva djeca s ADHD-om, a svako dijete će najbolju utjehu pronaći u roditelju.

Otkrivanje ADHD-a

Ako vi ili učitelj sumnjate na ADHD, savjetujemo odlazak liječniku na konzultacije. Ako djetetov liječnik smatra da je zabrinutost opravdana uz pomoć psihologa ili psihijatra će se utvrditi radi li se doista o hiperaktivnom djetetu i ako da, kako ga liječiti i pomoći mu.

Od aktivne terapije ništa manje važna nije ni tehnika opuštanja i umirivanja. Duboko disanje, boravak na svježem zraku i vaša smirenost pomoći će djetetu prilikom opuštanja.
Sustav nagrađivanja u školi trebalo bi uskladiti s onim kod kuće kako biste vi i učitelj što manje zbunjivali dijete i time negativno utjecali na njegovu koncentraciju. Isto tako je vrlo važno da nastavnici imaju dovoljno razumijevanja za vaše dijete jer djeca s ADHD-om često sporije i teže uče od svojih vršnjaka.