Trudnoća.hr > Škola > Zabava i igre > Kako glazba utječe na mozak školarca?

Kako glazba utječe na mozak školarca?

Izvor fotografije: Shutterstock

Do sada je dokazano kako glazba ima mnogo prednosti u brojnim segmentima razvoja djeteta, no kako ona utječe na školarce i njihov mozak?

Istraživanje za Northwestern sveučilište dokazalo je kako glazba itekako može pomoći vašem školarcu u učenju. Naime, glazbena edukacija, suprotno od najčešćih predrasuda s kojima se nosi, može bitno pomoći djetetu da bude uspješnije i u ostalim predmetima.

Osim učenja, glazba pomaže vašem školarcu da popravi sluh i govor, te je upravo zato sve češći slučaj terapije glazbom (glazboterapija) koja postaje sve popularnija u svijetu prilikom terapije s djecom s određenim teškoćama u razvoju.

Autorica ove studije, Nina Kraus, smatra kako se upravo glazbenom edukacijom mogu mnogobrojne tegobe riješiti i da je glazbeni odgoj mnogo više od predrasude kako je to zapravo samo predmet koji je tu za podizanje prosjeka ocjena. Iako je istraživanje provedeno u Americi, svi dobro znamo da su ove predrasude itekako prisutne i u našim školama.

Nastavite čitati članak niže...

Kako glazba utječe na mozak školarca2

Često, kada predavači glazbenog odgoja zahtijevaju nešto više uloženog truda od djece, nailaze na otpor, često i pobudu.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo četrdeset učenika polovica je sudjelovala na glazbenoj nastavi dva do tri sata tjedno. Tijekom 3 godine, koliko je trajalo istraživanje, djeca koja su bila izloženija glazbenoj edukaciji primijećeno je brže sazrijevanje, jasniji odgovor na zvučne podražaje, kao i bolje prepoznavanje i bolja osjetljivost na zvučne detalje. Kada je u pitanju poznavanje jezika, sve djeca uključena u istraživanje su napredovala, no napredak je znatno izraženiji bio kod one djece koja su imala više glazbene edukacije.

Potaknite dijete na više glazbene aktivnosti i tako mu pomognite da se razvija i unaprjeđuje jezične vještine.