Trudnoća.hr > Škola > Zabava i igre > Djeca pred televizorom

Djeca pred televizorom

Poznato je da čak i u ograničenim količinama gledanje televizije može loše utjecati na razvoj djeteta.Upravo zbog toga treba znati pronaći idealnu količinu i kvalitetu sadržaja koje dijete smije gledati.

Ukoliko odaberete kvalitetan sadržaj primjeren djetetovoj dobi pomoći ćete mu da razvija maštu, uči o pravim obiteljskim vrijednostima i mnoge druge korisne stvari.

Poznato je da čak i u ograničenim količina gledanje televizije može loše utjecati na razvoj djeteta.Upravo zbog toga treba znati pronaći idealnu količinu i kvalitetu sadržaja koje dijete smije gledati.

No, čak i kad se radi o sadržaju prilagođenom djetetovoj dobi, treba imati na umu koliko vremena dijete smije provoditi pred televizorom. Mnogobrojni dječji i razvojni psiholozi smatraju kako djeca starija od dvije godine ne bi smjela gledati televiziju duže od dva sata dnevno. Djeca mlađa od dvije godine ne bi trebali prema stručnjacima gledati televiziju uopće.

Nastavite čitati članak niže...

Prve dvije godine djetetova života mozak se najintenzivnije razvija te televizija i drugi elektronički mediji mogu otežati ili spriječiti istraživanje okoline, interakciju sa ostalim ljudima oko sebe i igru koja je vrlo bitna za učenje i psihički razvoj djeteta.

Opasnosti pretjeranog gledanja televizije

Previše vremena provedeno pred televizorom usporava metabolizam i dovodi do prekomjerne tjesne težine djece, smanjuje se razumijevanje, usporavaju refleksi i djeca gube potrebu za slikovnicama.

Pravila kod gledanja televizije

  • Ograničite broj sati koje dijete smije dnevno provoditi pred televizorom.
  • Vikendom pokušajte potpuno izbjeći gledanje televizije i zamijeniti ga boravkom u prirodi.
  • Ne stavljajte televizor u dječju sobu.
  • Za vrijeme obroka i pisanje domaće zadaće neka televizor bude ugašen.
  • Budite dobar primjer svom djetetu. Ne pretjerujte sa gledanjem televizije.

Kada god je to moguće televiziju zamijenite nekom drugom, po mogućnosti, aktivnošću na otvorenom.

  • Osigurajte djetetu dovoljno zabavnih i zanimljivih sadržaja za kišne dane kako bi imali alternativu. Puzzle, društvene igre, slikovnice, dječji časopisi i zabavne knjige neka se uvijek nađu pri ruci.
  • Provjerite da li je sadržaj koje dijete gleda prikladan za njega.
  • Razgovarajte s djetetom o emisiji koju su gledali, što su iz nje naučili.
  • Savjetujte se sa ostalim roditeljima, odgajateljima i učiteljima koji sadržaj je najprikladniji za dob vašeg djeteta.
  • Kada god je to moguće televiziju zamijenite nekom drugom, po mogućnosti, aktivnošću na otvorenom.