Trudnoća.hr > Škola > Razvoj školarca > Važne činjenice o mokrenju u krevet

Važne činjenice o mokrenju u krevet

Ove stvari trebali bi svakako imati na umu ako vaš dijete mokri u krevet. Tako ćete moći mnogo bolje reagirati, ali i pomoći djetetu.

1.    Mokrenje u krevet može biti i medicinski problem

Ako dijete mokri u krevet svaku noć ,možda se radi o problemu s urinarnim traktom na koji dijete ne može utjecati, već treba vašu pomoć.

2.    Statistika

Gotovo petnaest posto petogodišnjaka i oko 3-4% djece koja kreću u osnovnu školu nisu suhi svake noći. Utješna je činjenica da 85% svih mališana na kraju uspješno prebrodi probleme s mokrenjem u krevet bez liječenja. Mokrenje dječaka nadmašuje slučajeva mokrenja djevojčica u krevet u omjeru 4:1.

3.    Mjehur za vrijeme spavanja

Mokrenje u krevet najčešće nije emocionalni ni psihološki problem, već se problem krije u tome da dijete spava vrlo dubokim snom i potreba za mokrenjem ne može ih probuditi.

4.    Genetika

Utjecaj genetike kod mokrenja u krevet slučaj je kao kod utjecaja genetike za pretilost. Ako su oba roditelja imali problema s mokrenjem u krevet, dijete ima 70% veće šanse da mokri u krevet. Ako je samo jedan roditelj imao problema s mokrenjem u djetinjstvu, dijete ima samo 40% šansi da će naslijediti noćne navike tog roditelja.

Ako su oba roditelja imali problema s mokrenjem u krevet, dijete ima 70% veće šanse da mokri u krevet.

5.    Pokušajte shvatiti srž problema

Pomoći će vam u rješavanju problema da ga prvo pokušate potpuno shvatiti. U ranom djetinjstvu pražnjenje mjehura je najčešće potpuno refleksno. Kada mjehur dostigne određenu punoću i mišić je rastegnut do određene razine, ti mišići automatski se stežu kako bi ispraznili mjehur. Između 18 mjeseci i 2,5 godine djeca postepeno steknu svjesnost o ispunjenosti mjehura, što je prvi važan korak prema kontroliranju mokrenja.

 

6.    Komunikacija mozga i mjehura

Razmislite o djetetovom mokrenju u krevet kao određenom problemu u komunikaciji između mozga i mjehura. Različite komponentne zrelosti mjehura javljaju se u različitim periodima djetetova razvoja. Kako neka djeca kasnije progovore, neka kasnije prohodaju, tako ova djeca kasnije mogu kontrolirati svoj mjehur u odnosu na svoje vršnjake.

7.    Mokrenje u krevet zbog previše čvrstog sna

Neka djeca doista spavaju toliko dubokim snom da čak ni nakon mokrenja nisu svjesni da su obavili nuždu u krevetu.

8.    Mali mjehur

Treba imati na umu da je djetetov mjehur znatno manji nego vaš, stoga bi trebalo izbjegavati uzimanje tekućine prije spavanja i svakako poticati dijete prije odlaska u krevet da pokuša mokriti.