Trudnoća.hr > Škola > Prehrana školarca > Prehrana djece školske dobi

Prehrana djece školske dobi

Pravilna prehrana preduvjet je zdravlja djeteta. Za razliku od odraslih, djeca rastu i intenzivno se somatski, intelektualno i psihički razvijaju, stoga uz bazične energetske potrebe, prehrana mora osigurati energiju i prave nutrijente za rast i razvoj. Loša prehrana, količinom ili kvalitetom može se negativno odraziti na ispunjenje genetskog potencijala za rast, spolni i kognitivni razvoj.

Treba izbjegavati grickanja pred televizorom i kompjuterom, kao i slatke i gazirane napitke.

Uz to je poznato da prehranom u ranoj dobi možemo djelovati na zdravlje u odrasloj dobi. Naime, dugoročni efekti pravilne prehrane djece primijećeni su u prevenciji najčešćih bolesti suvremenog svijeta- debljine, povišenog tlaka, bolesti srca, šećerne bolesti, osteoporoze. U sljedećem tekstu navedeno je što je poželjno u prehrani djece vrtićke i školske dobi

Školska dob

U ovoj dobi djeca većinom imaju izgrađen svoj stav o hrani i navike hranjenja. Zbog izbivanja iz kuće i školskih i izvanškolskih obaveza koje su sve brojnije, danas nerijetko imamo školarce koji jedu neredovito, nekvalitetno i količinski neprimjereno.

I za ovaj period vrijedi da se treba truditi jesti u obrocima, koji su što raznovrsniji, izbjegavati suhu hranu, tipa sendviča, kao zamjenu za glavne obroke. Također  Oni su uz manjak tjelesne aktivnosti često baza za prekomjernu tjelesnu masu koju sve više susrećemo u djece.

Piramida zdrave prehrane trebala bi bilo polazna točka prehrane zdrave i sretne obitelji!

prim. Alemka Jaklin Kekez, dr.med.

specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije

www.poliklinika-helena.hr

LOGO