Trudnoća.hr > Obitelj > Zabava > Preživjeti godišnji odmor: Kako što više uživati u odmoru s mališanima?

Preživjeti godišnji odmor: Kako što više uživati u odmoru s mališanima?

  • Obitelj na odmoru

Izvor fotografije: Shutterstock

Putovanje s klincima nikada nije lako. Ako tome dodamo nesnosne vrućine, ogromne gužve u smjeru većine turističkih odredišta i posebno razdražljive klince, dolazimo do zaključka da često godišnji s djecom izgleda kao klasično vikanje na djecu, samo na novoj lokaciji.

Kako bi godišnji odmor bio upravo odmor, potrebno je dobro sve unaprijed isplanirati. Važno je imati na umu i prethodna putovanja s djecom, dok neki mališani utonu u san već pri izlasku s parkirnog mjesta, neka djeca baš prilikom vožnje imaju najveću potrebu za vratolomijama.

Nastavite čitati članak niže...

Tableti, mobiteli, knjige, bojanke i sva slična čuda često nisu dovoljna kako mališanima ne bi bilo dosadno.

Kako vožnja u autosjedalici nije mogućnost izbora nego obaveza, nekim roditeljima su potrebne nadnaravne moći da bi mališane animirali tijekom cijelog putovanja. Tableti, mobiteli, knjige, bojanke i sva slična čuda često nisu dovoljna kako mališanima ne bi bilo dosadno. No kako si pomoći?

Učite iz dosadašnjeg iskustva

Ako se dijete žali da se u putu ne osjeća dobro, pravovremeno s liječnikom ili ljekarnikom razgovarajte o kupovini lijekova protiv mučnine.
Također zapamtite kakav tip animacije najviše pali kako biste si olakšali put.

Dovoljno igara u kojima možete sudjelovati s djetetom ili tek ideja za igru poput popularnog “kalodonta” koju mogu igrati svi članovi obitelji bez obzira tko gdje sjedi mogu biti pravi spas. Ako dijete voli crtati i bojati nabavite ili improvizirajte putni stolić na kojem može uživati u tim aktivnostima u vožnji.

Djeca u automobilu

Vrijeme putovanja

Osim što se za godišnji odmor uvijek preporučuje izbjegavati najveće gužve, svakako je poželjno i za samo putovanje odabrati dio dana kada su temperature najprihvatljivije. Ako vaši mališani nemaju problema sa spavanjem, pa čak ni u autosjedalici, noć je možda najbolji odabir za putovanje, pogotovo ako se radi o dužem putovanju. Dijete će možda cijeli put tako prespavati, pa ćete samo ga trebati prenijeti u krevet kada stignete na odredište, a sebi ćete uštedjeli mnogo živaca.

Odabir destinacije

Vrlo je važno voditi računa i o ponudi restorana, igraonica, zabavnih sadržaja na plaži, kao i o tipu plaže u mjestu koje odabirete za svoj godišnji odmor, ovisno o svojim i preferencijama vaše obitelji. Dok neki traže što mirnije plaže, drugim obiteljima više odgovaraju plaže sa pregršt sadržaja za djecu.

Mnogo je faktora koji odmor mogu učiniti idealnim ili vas umoriti do besvijesti, stoga upravo o pripremi za odlazak na odmor ovisi koliko ćete se odmoriti i koliko ćete u odmoru moći uživati. Uključite djecu u planiranje od samog početka i zajedno uživajte u svim fazama odmora!