Trudnoća.hr > Obitelj > Zabava > Najčudnije odgojne metode naših mama koje doista djeluju

Najčudnije odgojne metode naših mama koje doista djeluju

Često smo se kao djeca čudili zašto su mama i tata takvi prema nama, u pubertetu nismo bili sigurni vole li nas uopće, tko normalan bi mogao kuditi svoje dijete pred drugima, no kada smo odrasli počeli smo na to malo drugačije gledati i shvatili smo da su te metode bile poprilično poticajne.

Kada se stavimo u ulogu roditelja shvatimo koliko je zapravo njima bilo teško, zapravo mnogo teže nego nama, uopće izgovoriti te rečenice. Evo ih, neke od njih su vam sigurno poznate, a pokoju vjerojatno i povremeno izvučete kao as iz rukava i u odgoju vlastitog djeteta!

Nastavite čitati članak niže...

1. Sjećate se kako su vas roditelji često kudili i naglašavali samo vaše negativne strane kada bi došli gosti?

Ono što obično saznamo mnogo kasnije jest da su nas roditelji uvijek hvalili kada mi nismo bili prisutni. Ponekad su bili čak i spremni ponešto i slagati kako bi nas prikazali u još ljepšem svjetlu. Čudna logika, ali uglavnom pali. Dijete pokušava biti bolje, a roditelji se zadovoljno smješkaju.

2. Mama vas je uvijek budila ranije nego što treba.

Preko tjedna da stignete učiti i napisati zadaću, preko vikenda da ne biste „prespavali cijeli dan“. Iako nam se to činilo poput prave noćne more i mučenja, mama je znala da se radne navike i kvalitetne rutine stvaraju od malih nogu. A i uz pregršt obaveza preko tjedna, zapravo je vikende htjela da cijela obitelj maksimalno iskoristi u zajedničkim trenutcima, pa makar oni bili i pospani.

3. Ispitivanje jesi li jeo/ja, kada ćeš i zašto nećeš i tako iz minute u minutu?

Zvuči poznato? Iako su ova pitanja svakom djetetu ravna mučenju, mama je vjerojatno samo bila zabrinuta jer jedete manje nego što biste po nekim nepisanim pravilima trebali. A ono što je mami najvažnije je da je dijete zdravo i da se dobro razvija i raste.

4. Potkošulje, oh te zločeste potkošulje.

Dečki, sjetite se kako je tek bilo vašim sestrama koje su uz ovu torturu svakodnevno morale slušati i o obveznom nošenju štramplica. I to baš u godinama u kojima je pokazati pupak bilo in. Kako pokazati pupak kada si zabundana od glave do pete?! Ali mama je znala koliko djeci malo treba da se razbole i danas, kada ste odrasli, vjerojatno vam je sasvim normalno da se morate odjenuti tako da vam ne bude hladno kada izlazite van. Dokaz da vam je mama usadila još jednu dobru naviku!

5. Subota, najgori i najbolji dan u tjednu.

Dok su vaši prijatelji uživali u slobodnim danima, mama je od vas tražila pomoć u čišćenju i pospremanju vaše sobe? Ako ste bili jedni od tih nesretnika, danas ste vjerojatno jedni od onih koji žive u urednom i čistom domu i nemate previše problema da se natjerate na veliko čišćenje. Štoviše, uz pomoć ukućana će biti brže i lakše, pa će vam ostati i više vremena za dobru vikend zabavu.

Činilo nam se da doista pretjeruje kada je tražila od nas da provedemo vrijeme s obitelji, no činilo nam se to pomalo suludo uz prijatelje i dobru zabavu. Danas vjerojatno shvaćate koliko doista vrijeme trenutci provedeni s obitelji…