Trudnoća.hr > Obitelj > Zabava > Kreativne ideje za bojanje najljepših uskrsnih jaja

Kreativne ideje za bojanje najljepših uskrsnih jaja

Uskrs je pred vratima, a znamo da ništa nije isto bez zabavnog običaja bojanja jaja u društvu obitelji.

Donosimo vam nekoliko ideja kako obojiti jaja i pritom se svi dobro zabaviti! Bez obzira jeste li tradicionalni ili želite lude i moderne pisanice, sigurno ćete pronaći nešto za sebe.

Bojanje prirodnim bojama

Najčešće je to upravo ljuska luka koja se već generacijama koristi. Jaje tako poprima predivnu crvenkastu boju, no tu nije kraj igri. Na jaje prije bojanja možete staviti ukrasni list (peršin, kopar, djetelina), povezati najlon čarapom i kuhati u luku dok boja ne bude baš onakva kakvu želite. Ostaviti da se ohlade, pažljivo skinuti najlonku i ukrasno bilje i uživati u prirodnoj boji pisanica. Ovo je odličan izbor za one obitelji kojima pisanice ne služe samo kao ukras, već se jedu na Uskršnje jutro.

Bake su imale jedan mali trik, a to je na kraju premazati pisanicu slaninom kako bi dobila prekrasan sjaj.

shutterstock_155908526

Prirodno možete bojati i kurkumom (žarko žuta), ljubičastim kupusom (nježnoplava), paprikom, višnjama i slično.

Bojanje vodenim bojicama i temperama

Ovaj način bojanja jaja zasigurno će se najviše svidjeti vašim malim ukućanima. Cvjetići, pejzaži ili apstraktna umjetnost, izbor je na vama, neka jaje bude vaše umjetničko platno.

shutterstock_71878834

Evo i naše ideje za bojanje temperama!

Vrlo je jednostavno obojiti pčelicu ili bubamaricu, a ovakve pisanice sigurno neće proći nezamijećeno!

shutterstock_73294741

Bojanje sprejevima

Zlatne ili srebrne pisanice izgledat će doista posebno na vašem uskršnjem stolu. Ako se odlučite za neku drugu boju, savjetujemo da koristiti metalik sprejeve kako bi boja bila efektnija.

shutterstock_251346718

Nakon što ste obojali jaja, po njima možete nastaviti ukrašavati temperama ili markerima.

Oživite svoje pisanice

Želite nešto veselo i drugačije? Dajte svojim pisanicama ručice i nožiće, krila ili kljun. Uz malo kartona, truda i mašte, obično jaje možete pretvoriti u prekrasno pile ili uskršnjeg zeku.

shutterstock_73098781

“Prirodne” pisanice

Ove godine potpuni hit su jaja koja djeluju vrlo prirodno. Naime, obična jaja možete obojati nekim nježnim bojama i potom pošpricati bojom kako bi kapljice ostale na pisanici. Jaje će tada podsjećati na ono ptičje, samo u različitim bojama.

Priprema ne može biti jednostavnija, samo ovo ukrašavanje biste možda trebali raditi bez djece kako biste izbjegli kaos u vašem domu.

Točkaste pisanice

Ako imate vremena i živaca, ovo je ukrašavanje za vas. Točkaste pisanice možete raditi flomasterima, vodenim bojicama ili temperama. Umjesto kistova dobro će vam poslužiti i čačkalice, štapići za uši ili prstići, ovisno koliko velike točke želite dobiti.

shutterstock_155908544

Pisanica s mašnom

Ako čak i neobojano jaje ukrasite ukrasnom trakom i lijepom mašnom, dobili ste vrlo zanimljivu pisanicu. Idealno rješenje za one s manjkom vremena.

shutterstock_15315121

Šašave pisanice

Slika govori dovoljno, zar ne?

shutterstock_99033335