Trudnoća.hr > Obitelj > Tatin kutak > Zbližavanje tate sa bebom

Zbližavanje tate sa bebom

Kako u zbližavanju s majkom, jednako je bitan dodir koža na kožu i kod očeva. Prislonite dijete uz sebe i nježno kružnim pokretima kružite po djetetovim ručicama, nožicama i trbuščiću.

Dok se majke povezuju sa djetetom već od prvih djetetovih pokreta u trbuhu, pa i čestim dojenjem u djetetovim prvim danima, tate nemaju tu privilegiju. Njihovo zbližavanje sa djetetom započinje nešto kasnije. Vrlo često je tu strah da dijete neće znati pravilno držati, da neće početi plakati ili da će se dijete ozlijediti. Dragi očevi, imajte na umu da je bitno opustiti se i instinkt će vas voditi. Postoji jedna mudra uzrečica prema kojoj je jedini preduvjet da budete dobar tata to da prethodno budete dobar suprug. Sve se vrlo lako može naučiti, bitno je da pokažete želju za time.

Nastavite čitati članak niže...

Pomoć kod hranjenja

Ukoliko partnerica doji, to nije razlog da ne budete uključeni i u ovaj dio djetetova života. Kada hranjenje bude gotovo, ponudite supruzi da vi pridržite dijete dok ne „bljucne“. Tako ćete majci omogućiti da uzme predah nakon dojenja, a vi ćete ostvariti prisan kontakt sa vašom bebom. Ukoliko dijete jede na bočicu povremeno zamijenite majku u dužnosti hranjenja. Ovo je najbolji način za zbližavanje, dok gledate vašu bebu kako je potpuno smirena dok jede.

Pomoć kod noćnih buđenja

Iako se često budite kada beba zaplače, ako pritom ostajete u krevetu dok majka hrani i presvlači bebu, to se ne može smatrati sudjelovanjem u noćnim buđenjima. Ako je dijete nedavno jelo i sigurno nije gladno, ponudite se da vi ustanete iz kreveta i umirite dijete i po potrebi promijenite pelenu.

Dok se majke povezuju sa djetetom već od prvih djetetovih pokreta u trbuhu, pa i čestim dojenjem u djetetovim prvim danima, tate nemaju tu privilegiju.

Utješite bebu

Iako je najčešća reakcija kada dijete započne plakati dati ga majci u ruke, pokušajte se suzdržati od toga. Iako je teško gledati bebu kako plače, a ne znate kako ga utješiti, pokušajte. „Nunanje“ , pjevanje ili tek umirujuće šaputanje, nešto će s vremenom upaliti, samo nemojte prebrzo odustati.

Zabavite se s bebom

Kako bebe već od prvih dana reagiraju na glazbu ovo je idealna prilika za zabaviti se sa vašim djetetom. Pjevajte mu i plešite uz vedru glazbu. Smiješne grimase također će najčešće nasmijati vašu bebu.

Provodite vrijeme u prirodi

Šetnja u prirodi nešto je za što bi uvijek trebali naći vremena. Obično su majke te koje vrijeme provode  u šetnji prirodom sa bebom, no za ovo pokušajte pronaći vremena nakon posla. Osim što ćete provesti vrijeme sa djetetom i majka će vam biti zahvalna jer će za to vrijeme moći odraditi neke kućanske poslove, posvetiti se sebi ili odmoriti od napornog dana.

Postoji jedna mudra uzrečica prema kojoj je jedini preduvjet da budete dobar tata to da prethodno budete dobar suprug. Sve se vrlo lako može naučiti, bitno je da pokažete želju za time.

Masirajte bebu

Kako u zbližavanju s majkom, jednako je bitan dodir koža na kožu i kod očeva. Prislonite dijete uz sebe i nježno kružnim pokretima kružite po djetetovim ručicama, nožicama i trbuščiću. Vrlo brzo će se beba umiriti i uživati u ovakvoj masaži. Ukoliko je dovoljno toplo, skinite majicu i dijete prislonite uz svoje tijelo. Na ovakav način nadoknađujete onaj dio zbližavanja koji majka ostvaruje prilikom dojenja.

Uzmite slobodan dan

Ukoliko je dijete bolesno, nemojte da se kontinuirano podrazumijeva da je mama zadužena za brigu oko djeteta. Ako ste u mogućnosti, uzmite slobodan dan na poslu i provedite ga s obitelji.