Trudnoća.hr > Obitelj > Tatin kutak > Tata na porodu: Na ovo ne pomišljajte!

Tata na porodu: Na ovo ne pomišljajte!

Sve više očeva odlučuje se biti prisutno na porodu, no neke stvari je potrebno imati na umu ako ne želite dodatno otežati porod svojoj partnerici. Evo najvažnijih:

Svima je jasno da ste možda i jednako uplašeni kao i trudnica, no nemojte otežavati. Sjetite se kroz kakve bolove žena tijekom poroda prolazi i zanemarite malo svoje strahove, osjećajte i želje, danas su u prvom planu mama i beba.

Ne žalite se

Dok vaša partnerica trpi bolove već satima najgori je mogući trenutak za požaliti se na umor ili bol u kralježnici od stajanja uz nju. Spominjanje neudobnosti bolničkog stolca ili negodovanje zbog gladi ili žeđi moglo bi vas od čovjeka njezin života pretvoriti u najgoreg neprijatelja. Bolovi koje trpi nisu dječja igra i ako imate potrebu malo odmoriti jednostavno prošetajte i odmaknite se od partnerice. Pred bolnicom smijete plakati, smijati se, biti ljuti, tužni i prestrašeni, no kada se vratite partnerici budite podrška na porodu kakvu zaslužuje.

Izbjegavajte patetiku i filmsko pružanje utjehe

Dok je partnerica u bolovima zadnje što joj treba je vaša imitacija loših scena iz filmova. Nema potrebe za previše riječi, njoj je dovoljno da ste uz nju, ako joj što zatreba, ona će vam reći. Tijekom poroda ženi nije do previše priče. Period bez trudova ona mora iskoristiti za kvalitetan odmor kako bi skupila dovoljno energije za ostatak poroda. Zaboravite na šale i pokušaj da ju nasmijete, jer sada joj vjerojatno nije do smijeha.

Nastavite čitati članak niže...

Slušajte medicinsko osoblje

Ako vam babica ili liječnik upozori da ne smijete hodati po prostoriji, micati instrumente ili bilo što što se vama učinilo zanimljivo za „ubiti“ vrijeme, poslušajte ih. Mnogi partneri padnu u nesvijest ako primijete krv ili se previše uspaniče, a tek tada nećete biti od nikakve koristi svojoj partnerici. Budite uz nju, gledajte u gornji dio tijela i nema straha od nesvjestice i svađe s liječnicima.

Pripremite se na to da neće svi prizori biti idilični

Krv, sluz i bolni uzdasi nisu tako idilični kao što ste zamišljali. Na vrijeme se pripremite na to da će žena vjerojatno biti nemoćna i vrlo umorna nakon poroda, beba će biti prekrivena sluzi i krvlju, nakon bebe žena mora porodili i posteljicu.