Trudnoća.hr > Obitelj > Tatin kutak > Najčešći mitovi o očinstvu

Najčešći mitovi o očinstvu

Mnogi očevi, osobito ako se radi o iščekivanju prvog djeteta, susreću se sa nepisanim mitovima koji ih mogu bespotrebno uplašiti. Bez obzira na to kakvo ste djetinjstvo imali i koliko vremena provodite na poslu, svaki otac ima priliku postati najbolji tata na svijetu, ovisno o tome koliko vremena i truda je spremat posvetiti očinstvu.

U ovom članku donosimo vam neke najčešće mitove o očinstvu i odnosima u obitelji.

Postoji samo jedna definicija „dobrog oca“

Ovo je ujedno najčešći mit sa kojim se susreću budući očevi. Istina je da ne postoji recept koji će vam reći kako se ponašati u pojedinim situacijama, kako reagirati kod pojedinog  problema. Tajna dobrog roditeljstva je u tome da date sve od sebe kako bi vaše dijete imalo sve što mu treba. Kako materijalno, tako i nematerijalno, kao što je zajedničko provođenje vremena, odlazak u prirodu, razgovor i igra s djetetom. Definicija dobrog roditelja nije fiksna i mijenjat će se iz dana u dan sa odrastanjem djeteta i suočavanjem sa novim izazovima.

U trudnoći su najvažniji majčini osjećaji

Iako će svaki dobar otac dati sve od sebe da svaka majčina želja u trudnoći bude ispunjena, ne treba zanemariti vlastite osjećaje. O svim vašim željama i strahovima razgovarajte sa partnericom već u trudnoći. Iako hormoni u trudnoći divljaju i nećete svaki put naići na zadovoljavajući odgovor i reakciju, imajte na umu da svakoj majci mnogo znači kada se partner trudi, koliko god to nespretno izveo. Bojite se poroda, mogućih komplikacija, hoće li se odnos sa partnericom promijeniti nakon dolaska prinove u obitelj, hoćete li imati vremena biti dobar otac uz poslovne obveze? Većina pitanja koja muče buduće očeve zadaju brige i budućim majkama. Stoga pokušajte naći idealan tren za razgovor o tim temama. Budućim majkama već sama činjenica da ste vrlo zainteresirani mnogo će značiti, stoga im nemojte prešućivati  pod izlikom da ih ne želite opterećivati.

Nastavite čitati članak niže...

Tajna dobrog roditeljstva je u tome da date sve od sebe kako bi vaše dijete imalo sve što mu treba.

Novorođenčad se veže samo uz majku

Iako majke imaju malu prednost kod zbližavanja sa tek rođenom bebom, ukoliko se tate potrude i oni mogu biti već od prvih dana bliski s djetetom. Ukoliko majka doji, nakon podoja uzmite dijete da bljucne. Partnerica će vam biti zahvalna jer će moći odmoriti kratko nakon dojenja, a vi ćete uživati sa djetetom. U međuvremenu dok partnerica doji odradite neki od kućanskih poslova. Osim što ćete ju ugodno iznenaditi, ostat će vam više vremena za zajedničko uživanje.

Ukoliko je beba hranjena na bočicu, adaptiranom formulom ili izdojenim mlijekom imate još više prilika za zbližavanje sa djetetom. Nahranite ga dok majka iskoristi dragocjene minute za sebe.

Majke se bolje brinu za djecu od očeva

Ovo je jedan od najčešćih mitova. Oba roditelja su ,pogotovo kada prvo dijete stigne u obitelj, jednako nespretni i uplašeni oko brige o djetetu. Pravilno držanje, pravilno hranjenje, kupanje ili previjanje ponekad se čine kao znanstvena fantastika. Naravno da sa malenom bebom treba biti vrlo nježan, no ukoliko ste oprezni, nema potrebe za strahom da će se dijete ozlijediti prilikom previjanja ili dizanja iz krevetića. Ukoliko i vi imate ovaj strah već od prvih dana zamolite partnericu da vam pomogne u savladavanju izazova poput pravilnog držanja, previjanja i kupanja bebe. Što prije naučite brinuti o bebi, prije ćete stječi povjerenje partnerice da može dijete ostaviti s vama ukoliko mora biti odsutna. Svaka majka strepi nad svojom bebom, što je jednostavno urođeni instinkt, iako će vam se ponekad činiti da partnerica nema povjerenja u vas.

Ukoliko je beba hranjena na bočicu, adaptiranom formulom ili izdojenim mlijekom imate još više prilika za zbližavanje sa djetetom. Nahranite ga dok majka iskoristi dragocjene minute za sebe.

Karijera i roditeljstvo ne idu zajedno

Bez obzira na prezaposlenost možete biti dobar roditelj. Svaki tren proveden kod kuće posvetite svojoj obitelji. Gledanje televizije ili sjedenje pred računalom zamijenite razgovorom sa partnericom i igrom i druženjem cijele obitelji. Danas je i očevima omogućeno korištenje porodiljnog dopusta kako bi, ukoliko to žele, mnogo više vremena provodili sa djetetom.

Bit ćete kao vlastiti otac

Ovaj mit doista nema veze sa realnošću. Postat ćete upravo onakav otac kakav želite. Stoga nema razloga za strah ukoliko niste zadovoljni ljubavlju i pažnjom koju vam je vaš otac u djetinjstvu poklanjao, odnosno nije poklanjao. Svatko može biti dobar otac, samo je pitanje koliko truda i vremena je spreman uložiti u razvoj odnosa sa djetetom. Razmislite o muškarcima koje smatrate osobama kakve biti trebale biti uzor svima. Ne mora se nužno raditi o vašim očevima,mogu to biti prijatelji, profesori, roditelji vaših prijatelja, bilo tko koga smatrate dobrim uzorom. Odlike idealnog oca bitno se razlikuju ovisno o socijalnim, kulturnim i gospodarskim okolnostima. Prikupite sve pozitivne osobine i potrudite se prenijeti ih na svoje dijete.