Trudnoća.hr > Obitelj > Tatin kutak > Kako biti najbolji tata na svijetu

Kako biti najbolji tata na svijetu

Donosimo vam popis savjeta koji će vam omogućiti da budete najbolji tata na svijetu.

Interesi obitelji neka budu na prvom mjestu

Ako ste strastveni pušač i tokom cijelog života niste uspjeli naći dovoljno dobru motivaciju za prestanak pušenja, možda je upravo sada pravo vrijeme za to. Sjetite se koliko vašem djetetu smeta dim cigarete i miris odjeće nakon  što zapalite cigaretu. Bivši pušaći, osobito neposredno nakon prestanka pušenja primjećuju da imaju višak vremena. Eto još jednog poticaja, imat ćete više vremena za igru. Naravno, ovaj savjet ne odnosi se isključivo na prestanak pušenja, već na rješavanje svih loših navika za koje vam dijete može biti poticaj.

Nastavite čitati članak niže...

Štitite svoju obitelj

Najpoznatija uloga svakog tate je svakako da bude zaštitnik svoje obitelji. Postoji mnogo načina za ostvariti ovu ulogu. Od malih nogu učite djecu sigurnosnim navikama. Neka nikada ne otvaraju vrata prije nego utvrde da je netko poznat, uvijek moraju koristiti autosjedalicu. Imajte na umu da je vaša dužnost i financijska sigurnost. Ne dozvolite (zajedno sa partnericom) da djetetu ne možete priuštiti ono najosnovnije. Također, uvijek se u autu vežite, tako će i dijete manje protesta izražavati prilikom sjedenja u autosjedalici. Uvijek zaključavajte auto i kuću i objasnite djetetu zašto to činite.

Najpoznatija uloga svakog tate je svakako da bude zaštitnik svoje obitelji. Postoji mnogo načina za ostvariti ovu ulogu.

Provodite slobodno vrijeme s obitelji

Iako je uz današnji užurban stil života poprilično teško pronaći slobodnog vremena, jednu stvar morate imati na umu. Djeca rastu vrlo brzo, već za koju godinu, kada uđu u pubertet oni su ti koji neće imati vremena za starije jer će sve ostalo biti zanimljivije. Sve je to normalan tijek odrastanja, ali imajte na umu da ne postoji bolji trenutak za zajedničko provođenje vremena uz upravo ono sada. Igra, boravak u prirodi ili jednostavno škakljanje u krevetu djetetu će puno značiti, a vama će biti najbolje odmicanje od svakodnevnih briga.

Preuzmite mamine poslove

Ne odvajate poslove na „muške“ i „ženske“ jer će dijete kad tad početi razmišljati na taj način. Jasno im dajte do znanja da svi moraju jedni drugima pomagati, pa tako vi pomognite mami pri kupanju, presvlačenju ili hranjenju. Osim što ćete tako djetetu usaditi prave vrijednosti i mami će ovakve geste jako puno značiti.

Čitajte djetetu

Iako čitanje djetetu ponekad ne zvuči kao zanimljiv dio odgoja, mogli bi se ugodno iznenaditi. Lako štivo kao što je dječja literatura mogli bi vas ugodno iznenaditi jer je tematika uvijek vedra i vesela, pa bi mogla i vas oraspoložiti. Osim toga, dijete će od najmanjih nogu postajati svjesno neprocjenjive vrijednosti knjiga.

Izrazite osjećaje

Iako očevi trebaju biti „čvrsti“ i „hrabri“ to ne znači da je isključeno maženje sa vašim djetetom. Obiteljski zagrljaji i poljupci idealan su način za početak dana za cijelu obitelj. Isto tako, ne zaboravite da je i mami potrebna nježnost, pogotovo nakon cjelodnevne iscrpljenosti. Iznenadite ju, organizirajte čuvanje za vaše dijete, a mamu odvedite na večeru, u kino ili u romantičnu šetnju gradom. Što su roditelji sretniji, to je i dijete sretnije.

Iako je uz današnji užurban stil života poprilično teško pronaći slobodnog vremena, jednu stvar morate imati na umu. Djeca rastu vrlo brzo, već za koju godinu, kada uđu u pubertet oni su ti koji neće imati vremena za starije jer će sve ostalo biti zanimljivije.

Ne zapostavljajte sebe

Kada osjetite potrebu za muškim druženjem, provedite večer s prijateljima. Nostalgija za vremenima kada niste imali toliko obaveza neće učiniti sretniji ni vas ni vašu obitelj.  Ne zanemarujte svoj zdravlje, ipak vašoj obitelji treba zdrav tata.

Podržite mamu

Čak i kada se u nekim stavovima razilazite, ne pokazujte to pred djetetom. Pred djetetom uvijek podržite stavove mame. Isto tako, kada vi postavite neka pravila, nije poželjno da ih majka mijenja. O takvim stvarima se nasamo dogovorite jer će predbacivanje odgovornosti zbuniti dijete. Ne zaboravite mami napomenuti koliko cijenite što je kod kuće sa djecom i što toliki trud ulaže u brigu za djecu i dom.

Potičite djetetovo samopouzdanje

Za kraj smo ostaviti i ujedno najvažniji savjet u odgoju. Izbjegavajte ukor i obeshrabrivanje djeteta. Ukoliko nešto učini pogrešno, objasnite mu kako bi možda bilo bolje da to učini sljedeći put. Za svaki pohvalan postupak, ne odgađajte pohvale, već djetetu odmah objasnite da ste ponosni na njega. Ukazujte im svojim djelima na prave vrijednosti koje se cijene, dovoljno razgovarajte s njima i slušajte ih!