Trudnoća.hr > Obitelj > Moja priča > Vapaj trudnice: Ne diraj mi trbuh!

Vapaj trudnice: Ne diraj mi trbuh!

Izvor fotografije: Shutterstock

Ako zanemarimo mučnine, bolove u kralježnici, oticanje nogu i sve ostale slične „čari“ trudnoće, ostaje nam jedna stvar koju gotovo nijedna trudnica ne voli.
Kada se trbuščić počne nazirati i poznati i nepoznati će se usuditi dirati vaše tijelo bez imalo srama i bez da vas uopće pitaju.

Dok je to otac vašeg djeteta ili netko iz najuže obitelj, stvar još nije problematična, no kada vas poznanici ili čak ljudi koje ne poznajete počnu dodirivati po trbuhu kao da je to najnormalnija stvar na svijetu, vrijeme je da uključite obrambeni mehanizam.

Prvo se pokušajte umiriti jer to svi rade dobronamjerno. Ponekad je to gotovo nesvjesno i neodoljiv okrugli trudnički trbuščić kao da zove da ga dotaknete.
A sada pokušajte otkriti koji mehanizam odbijanja neželjenih dodira vam najviše odgovara!

Neke trudnice odlučuju izravno reći da ne žele da im itko dira trbuh. Iako najjasniji mogući, ovaj način često može biti protumačen kao nepristojan ili bezobrazan (tko se javlja?), pa ako se radi o vama bliskoj osobi možda je bolja opcija naći prikladniji način za izreći to!

Nastavite čitati članak niže...

Objasnite im da je vama dodirivanje trbuha u trudnoći jednako narušavanje intime kao da vas netko dira i kada niste trudni. Jednostavno je čudno!

Držanje vlastitih ruku na trbuhu moglo bi prepriječiti put znatiželjnicima.

Kada ste u društvo mnogo rjeđe ćete se susresti s ovakvim tipom neugodnosti. Ako je partner uz vas, čak i znatiželjna susjeda vjerojatno neće dodirivati vaš trbuh. Kada ste sami, znatno ste više izloženi.

Najugodniji način svakako je već u početku trudnoće svima jasno dati do znanja da vam dodirivanje trbuha nije ugodno i da ne želite da vam to itko radi. Kada trbuščić naraste i postane primamljiviji „trbuhomazilicama“ već će znati što vi mislite u praksi dodirivanja tuđeg trbuha bez pitanja i vjerojatno će se suzdržati.

Je li vama smetalo dodirivanje trbuha u trudnoći? I ako je, kako ste to rješavali?