Trudnoća.hr > Obitelj > Moja priča > Stvari koje mame misle, ali ih nikada neće izgovoriti

Stvari koje mame misle, ali ih nikada neće izgovoriti

Ono o čemu mnoge majke razmišljaju, no teško im je misli pretočiti na papir, to je za njih učinila blogerica i majka Natasha Craig. Razmišljanja, sretne i tužne trenutke svake mame, želje i strahove o kojima mame često razmišljaju, ali ih nikada ne izgovore.

Mama često plače

Majka je plakala kada je saznala da je trudna. Plakala je kada te rodila i prvi puta držala u naručju.
Često je plakala i od sreće ili od straha, još češće od briga. Majka je osjećala tvoju sreću i bol, čak i kada ti nisi bio svjestan toga.
Mama ponekad baš želi pojesti taj zadnji keksić i komad torte, no kada shvati da ga i ti želiš, u trenutku ću ostati bez apetita i prepustiti ti posljednji komadić hrane. Ipak je sretnija kada si ti sit nego kada je ona sita.

I mamu boli

Kada si u ljutnji ili refleksno počupao mamu, ogrebao ju ili udario i mamu je boljelo. Iako nikada o tome nije progovorila. Ugriz prilikom dojenja boli više no što možeš zamisliti. O porodu, ali i tvojim snažnim udarcima u trbuhu da ni ne govorim. Majku često boli.

Nastavite čitati članak niže...

I mama se boji

I to često. Od trenutka kada si došao na svijet, mama je tvoj zaštitnik. Često je odbijala druge ljude koji su te željeli primiti u naručje samo zato što je vjerovala da je samo u njezinom naručju dovoljno sigurno za tebe. Srce joj je zastalo sa svakim tvojim nestašnim prvim korakom.
Sređivala je kuću do kasnih sati kada bi tvoj dom uvijek bio lijep, a ustajala prva kako bi te ispratila u školu.

Majka se svakom tvom uspjehu raduje više od tebe.

Svaki put kada bi se spotaknuo, ona je bila tu da te uhvati.
Svaki put kada bi sanjao ružne snove, ona je bila tu da te utješi.
Majka je tu da sve bude baš kako treba.

Majka je svjesna svojih mana

Ponekad mrzi sama sebe i svoj je najoštriji kritičar.
Iako uvijek pazi da sve napravi kako treba, ona je ipak čovjek od krvi i mesa i ipak ponekad griješi. No, dok će tvoje greške vrlo brzo zaboraviti, svoje će vjerojatno zauvijek pamtiti. Štoviše, dala bi sve da svoje greške može ispraviti, ali ne može. Zato budi dobar prema njoj, jer sve što radi, radi najbolje kako zna.

Majka često gleda svoje dijete kako spava
Bezbroj je umornih i teških noći bilo kada te molila da zaspiš. Sekundu nakon što si ti utonuo u san, mama je zaboravila na sav umor i uživala još neko vrijeme u pogledu na svoje usnulo dijete.

Majka te nosila mnogo više od devet mjeseci

U srcu prije nego je zatrudnjela, u svojoj utrobi dok se nisi dovoljno razvio i osnažio, a potom još dugo dok je čistila, jela, hranila te, čak i kada su ruke i leđa bili u velikim bolovima. U svom naručju te grlila, ljubila i igrala se s tobom kako bi se ti osjećao zaštićenim.

Majku više bole tvoje suze nego tebe

Svaki put kada majka vidi suze svog djeteta, njoj se srce iznova raspukne. Kada te ne uspijeva utješiti, ona je beskrajno tužna.
Majci si uvijek upravo ti najvažniji
Često je izlazila iz kuće gladna, raščupana i nenaspavana jer su tvoje potrebe bile ispred njezinih. Na kraju dana kada bi konačno ulovila malo vremena za sebe, bila je toliko umorna da često nije imala snage učiniti ništa za sebe. Već sutradan, opet je sve ponovila i svijet podredila tebi.

Biti majka najteži je posao na svijetu. Majka uči, radi, plače, trpi i pokušava iznova do besvijesti. Majka se svakom tvom uspjehu raduje više od tebe. Unatoč boli i brigama, ona će uvijek za tebe učiniti sve, iz dana u dan iznova.

Sljedeći put kada vidiš svoju majku reci joj hvala i pokaži joj da ju voliš!