Trudnoća.hr > Obitelj > Moja priča > Pismo jedne bebe

Pismo jedne bebe

Internetom ovih dana kruži pismo “jedne bebe” koje nas je dirnulo. Pogledajte što beba ima za reći svojoj mami…

 

Draga mama,

Hvala ti puno što me dojiš. Vjerojatno i sama već znaš koliko je tvoje mlijeko dobro za mene. Umorna si i pomalo ljuta, jer briga o meni izgleda dosta teško. Prije nego što odustaneš, pokušat ću ti objasniti moje ponašanje. Možda ćeš se onda osjećati bolje. Ako su me nakon poroda odvojili od tebe, meni treba nešto više vremena da moj instinkt za sisanjem ponovno „proradi“ i da počnem pravilno dojiti. Znam da je teško, da te ponekad boli, ali ne činim to namjerno.

Nastavite čitati članak niže...

Možda sam izgubio na težini dok smo bili u bolnici. Znaj mama, ja ću ti uvijek reći kad sam gladan da bih dobio što više tvog mlijeka. Čak i ako je prošlo samo pet minuta odkad sam posljednji put dojio!

Ali mama, ja sam jako mali i ne mogu brže! Sada mi treba 20 minuta da dobijem samo pet mililitara tvog kolostruma koji mi puno znači! Ali mamice, sve je u redu! Ne postoji mjesto gdje bih radije bio nego u tvom naručju, da slušam tvoj glas i mirišem te, čak ako se i nisi kupala otkad sam rođen. Za mene si najukusnije i najdivnije biće.

Ne postoji puno načina kako bih ti rekao što želim. Mogu plakati i mogu sisati. Ne mogu baš još sve vidjeti, ali mnogo toga mogu osjetiti. Osjećam kako me stavljaš na svoje grudi mama i tada sam najsretniji. Možda te zbunjuje to što želim da sisam cijele dane i noći. Ali mama, ja ne sisam baš svo vrijeme. Ja vježbam kako da postanem snažniji i istovremeno pospješujem tvoju “tvornicu mlijeka” koja za mene ima okus bolji od sladoleda!

Ako mi ponudiš bočicu, ja ću pojesti sve što je u njoj jer drugačije ne znam. Moj želudac je vrlo mali i na tvojim grudima mogu zastati kad god poželim. Mama, kad dojim ja potičem i stvaranje dva bitna hormona prolaktina i oksitocina.

Ovaj drugi je odgovoran za tvoje zaljubljivanje u mene! Postoje samo tri događaja u tvom životu kada se ovaj hormon čudnog naziva luči – tijekom mog rađanja, tijekom mog stvaranja (točnije pri orgazmu!) i kada dojim! Možda ti zvuči čudno što ja kao beba sve ovo znam. Ali mama, meni je vrlo važno da ti budeš sretna i zato želim da napravim sve što mogu kako bih ti pružio što više ovog divnog hormona.

Mama, znam da želiš samo najbolje za mene i da se ponekad brineš imaš li dovoljno mlijeka za mene. Možda počinješ da sumnjaš u svoje tijelo. Ali ja znam da ti to možeš. Dozvoli nam da budemo zajedno cijeli dan i noć, nerazdvojni i ja ću se pobrinuti za proizvodnju mlijeka koje mi je prijeko potrebno.

Ja volim i baku i tatu i sve ostale koji dolaze kako bi me vidjeli, ali sam najsretniji kad sam s tobom! Volim slušati tvoje srce dok spavam, tako si topla, mekana i mirišeš najdivnije na svijetu. Mjesto između tvojih grudi je mjesto gdje mogu spustiti svoju glavicu i osjetiti dodir tvoje kože. Volim i kada me dojiš ležeći pored mene. Osjetim kako si opuštena, mlijeko tako lako teče i znam da tada ne žuriš da me podojiš brzo i odeš od mene.

Mama znam da si bila vrlo aktivna prije nego što sam se ja rodio. Išla si u kino, kazalište, restorane. Često si se družila s ljudima i posjećivala prijatelje. Znam da ti sad djeluje kao da nećeš uskoro sve to ponovo raditi. Možda nam je stan u neredu, možda posuđe nije oprano danima… Ali mama, ja bih htio nešto ti obećati. Ne znam reći kada će se dogoditi, ali doći će dan kad ću te trebati puno manje. Moje će se sisanje prorijediti i postati brže. Počet ću i da spavam sam u krevetu. Uživat ću i voljet ću i kad me neko drugi drži na rukama. Naučit ću i kako da se sam uspavam, naučit ću i kako da manje ovisim o tebi.

Ali danas mama, ti mi najviše trebaš. Nadam se da će moja ljubav prema tebi, koju ti ne mogu još pokazati, biti dovoljna da izdržiš ove naporne prve dane!

 

Tvoja beba