Trudnoća.hr > Obitelj > Moja priča > Mama na godišnjem: Kada sunce udari u glavu

Mama na godišnjem: Kada sunce udari u glavu

Izvor fotografije: Shutterstock

Mama sam i ovo je moja ispovijest o svom nesavršenstvu koje stoji iza divne slike sretnog muža i sretne djece.
Platnene pelene, izbjegavanje vlažnih maramica, isključivo dojenje na zahtjev, slušanje svih mogućih i nemogućih savjeta babe Vange. Znate one mame koje nitko previše ne vole jer imaju vremena biti savršene i nikada ne izgledaju umorno? E, to sam ja. Naravno, ja prije nekoliko godina, ne ja od danas.

Podbacivala sam svoju kičmu gdje sam stigla, davala 200% sebe. Vjerojatno bih do sada završila u ludari da nemam obitelj koja je cijenila mnogo više od mene svaki drekec skinut s platnene pelene, svaku sumanutu potragu za nešpricanim povrćem za kašice i slično.

No, došla sam do ruba. Morala sam birati hoću li ostati relativno normalna ili će sve otići u klinac. Osjetila sam da moje tijelo više ne može. Ja to više ni psihički nisam mogla. Nitko o tome ne priča, no da biste uspijevali pratiti sve te moderne “prirodne” trendove morate se odreći velikog dijela svog života.

Nastavite čitati članak niže...

Prijateljice nisam vidjela mjesecima. Želim sjest, popit kavu i slušat o njihovim problemima koji ne uključuju pelene i papicu. Posao koji obožavam nisam uspijevala ni približno kvalitetno odraditi kako bih ja to voljela.

I onda se nešto prelomilo, približavalo se ljeto, a moji živci su bili sve tanji.

Mama i dijete na plazi

Mama i dijete na plazi

Onoliko koliko smo se svi zajedno veselili godišnjem i moru, toliko me bilo strah kako ću uskladiti svoje kuhanje, pripreme za klince i sve ostalo s bilo kakvim pokušajem da se odmorim od svega. Da se razumijemo, klinci više nisu tako mali, jedu sve, hodaju, komuniciraju, daleko su od onih malih nemoćnih bebicama kakvi su još uvijek u mojim očima.

Praznici su počeli, vrtići polako šetaju po živcima roditelja koji nemaju pojma kako se uskladiti za čuvanje djece. Školski praznici su već opasno zakoračili u ljenčarenje. T označi samo jedno, bliži se jedini period u godini kada deset dana doista vjerujem da imam kontrolu nad svojim životom. Bez šefova, jutarnje panike i svađa tko će koju mašnicu staviti u kosu i zašto neće.

Ljudi obično donose novogodišnje odluke. Ja sam odlučila za ljetne promjene u svom životu. Možete me osuđivati, ali mislim da i ja zaslužujem godišnji. Krenimo!

1. Ne palim pećnicu

Ovog ljeta odlučila sam poštedjeti i sebe i klince paklenih vrućina. Sunce ne mogu ugasiti, ali mogu ne upaliti pećnicu. Jednostavno! Uzalud nam ručak iz snova dok s nas liju potoci znoja izravno u tanjur. Svi su onda nervozni, onda se svađamo i onda ništa ne završi dobro.

2. Ne opterećujem se

Koliko god nevjerojatno zvučalo, u 2 dana nitko nije izgradio tijelo za plažu, tako da živciranje i plakanje pred ogledalom zamijenit ću spavanjem. Tijelo mora samnom na plažu, ali podočnjaci ne moraju. Prilagodite kupaći kostim obliku svog tijela i uživajte s obitelji u odmoru.

3. Rutine ostavite kod kuće

Da, djetetu će se vjerojatno sve poremetiti, no to neće biti puno drugačije ako ćete se vi zbog toga živcirati. Djeca su često jako uzbuđena zbog odlaska na godišnji i vaše treniranje strogoće može samo uništiti sve. Dopustite si malo više spontanosti i neka djeca ostanu duže budna, jednom smiju i pojesti sladoled prije ručka. Borbu s djetetovim mušicama ostavite za povratak u stvarni život nakon godišnjeg.

4. Kupanje? Hm…

Dok kod kuće svakodnevno glancate dijete kao da živi u rudniku, a ne u gotovo potpuno sterilnim uvjetima, na moru si dajte oduška. Djetetu neće ništa biti ako jednu večer preskočite pranje kose i dijete tek brzinski otuširate. Ili čak ni to, koliko god zastrašujuće zvučalo.

5. Raspored spavanja

Rano buđenje da biste iskoristili dan maksimalno? Da, baš je divno neispavan tumarat plažama. Isključite alarme, ionako će vas dijete probuditi kada je vrijeme za plažu. Maženje s klincima najbolji je početak dana, uživajte u tome, uskoro će biti preveliki za to. Možda već na sljedećem godišnjem.

 

Mirno more i snažne živce želi vam mama na godišnjem 🙂