Trudnoća.hr > Obitelj > Moj dom > Predmeti u vašem domu koje ne smijete čistiti octom

Predmeti u vašem domu koje ne smijete čistiti octom

Sve veći broj mama, osobito onih s mališanima koji mogu samostalno trčkarati po kući i uspješno detektirani svaku zabranjenu bočicu, pokušavaju sve više izbjegavati različite kemikalije i za čišćenje doma koristiti što prirodnije sastojke. Uz to što su svakako manje štetni, prirodni sastojci za čišćenje uglavnom su i znatno povoljniji, pa će se svidjeti i vašem novčaniku.

Jedan od najčešćih sastojaka prirodnih sredstava za čišćenje svakako je i ocat. No, ponekad ga je potrebno izbjegavati ako ne želite uništiti vaš dom, evo i kada:

Čišćenje kamena

Prirodni kamen, granit, mramor i pločice od kamena ne slažu se baš najbolje s kiselinom iz octa ili limuna. Uz to što mogu izgubiti svoj zaštitni sloj i pobijeliti pri djelovanju kiseline, mogu i bitno oštetiti kamen. Umjesto toga za čišćenje ovih površina posegnite za sredstvom za čišćenje kamena ili onim što svi imamo u kuhinji- deterdžentom za pranje posuđa.

Željezni predmeti

Iako će ocat nakit očistiti od nakupljene prljavštine i vratiti mu stari sjaj, to ipak nije tako kod svih metala. Neki metali bi zbog kiseline mogli potamniti, stoga za metalne dekoracije i drage predmete koristite neko drugo sredstvo za čišćenje.

Podovi

Podove, bez obzira radilo se o laminatu ili parketu, ne bi trebalo čistiti octom, kao ni dodavati ocat u sredstva za čišćenje podova. S obzirom na to da su to površine koje se učestalo čiste, čak ako i uočite kamenac zaostao on neke kapljice vode na podu to neće biti tvrdokorna mrlja.
Univerzalna sredstva za čišćenje ili posebno sredstvo za podove najbolje će sačuvati vaše podove, dok bi kiselina iz octa mogla trajno uništiti njihov sjaj.

Tvrdokorne mrlje na odjeći

Razumijemo vas da mislite da je ocat savršeno sredstvo za sve kada vidite kako u sekundi otapa kamenac u vašem kuhalu ili pomaže oribati tvrdokorne mrlje od kuhanja, no mrlje na odjeći vrlo brzo se uvlače u vlakna i octom samo možete oštetiti tkaninu, a šanse da doista uklonite mrlju su vrlo slabe.
Umjesto toga koristite specijalizirana sredstva za uklanjanje mrlja.

Koristite li vi prirodna sredstva za čišćenje?

Pošaljite nam svoje recepte (šaljite na mojaprica@trudnoca.hr) koje ćemo rado objaviti i pomoći mnogim mamama u borbi protiv prljave dječje odjeće ili tvrdokornih zločestih mrlja u domu.