Trudnoća.hr > Obitelj > Moj dom > Kako klinci mogu pomoći u uređenju doma?

Kako klinci mogu pomoći u uređenju doma?

Izvor fotografije: Press

Umjesto da brinete o tome kako skrenuti pažnju djeteta dok vi čistite i uređujete vaš dom, vrijeme je da djecu uključite u (za njih) neke nove aktivnosti. Ovisno o dobi djeteta zadajte mu određene zadatke. Mogli biste se začuditi koliko će se djetetu svidjeti ovakav način „igre“.

Činjenica da ste djetetu dopustili da sudjeluje u aktivnostima „za velike“ djetetu će vratiti samopouzdanje, ali i osjećat će se važno jer ste mu povjerili vrlo odgovoran zadatak.

Kako djeca određene dobi mogu pomoći?

Malena djeca

Malena djeca pravi su sakupljači pa je ukrašavanje doma sitnim ukrasima pravi posao za njih u kojem vas neće iznevjeriti. Oni imaju mnogo više strpljenja kada su u pitanju sitnice.

Predškolsko dijete

Djeca ove dobi nisu pretjerano zainteresirana za sitnice, no poznati su po svom sortiranju i prebiranju igračaka, pa će upravo takav tip poslova biti idealan za zainteresirati dijete. Sortiranje čarapica dok vi skupljate rublje ili sortiranje igračaka bitno će vam olakšati život. Sortiranje knjiga na polici ili slaganje dekoracija po veličini na polici predškolskom djetetu sigurno će biti zanimljivo.

Osnovna škola

Djetetu koje je već krenulo u osnovnu školu možete zadati konkretnije zadatke. Dijete samo postaje samostalno u uređenju svoje sobe, a istovremeno vam može i pomoći u čišćenju i pospremanju. Naravno, ne očekujte od djeteta previše, ali dajte mu do znanja da ima svoje slobode i time ga potaknite da poželi  pomagati u poslovima za odrasle.

Srednja škola

Dijete je sada već dovoljno veliko da gotovo sve poslove oko uređenja doma i čišćenja može odraditi i samostalno, no to ne znači da će odbiti mali znak pažnje s ciljem podizanja motivacije.  Pohvalite dijete i većinu toga ipak bi bilo dobro da odradite s djetetom kako bi uređenje vašeg doma učinili ugodnim druženjem.