Trudnoća.hr > Obitelj > Moj dom > Kako dom učiniti sigurnim za dijete?

Kako dom učiniti sigurnim za dijete?

Svaki roditelji želi svoj dom učiniti što sigurnijim za dijete, no osim sprječavanja djeteta da uspije dohvatiti potencijalno opasne predmete, znate li što sve možete učiniti da dom bude siguran, a vi bezbrižni?

Bebu nikako ne smijete ostavljati bez nadzora ni sekunde ako se nalazi na neograđenom krevetu, u kadi ili na stolu za previjanje. Samo sekunda bez nadzora može dovesti do ozljede djeteta. Najčešće je to u trenutcima kada roditelj pokušava dohvatiti pelene ili telefon koji zvoni. Upravo zato treba prije previjanja, dojenja ili kupanja pripremiti sve potrebno da vam bude nadohvat ruke ako partner nije u blizini da vam pomogne.

Nastavite čitati članak niže...

Kada beba počne s puzanjem, potrebno je provjeriti može li se kako ozlijediti. Postavite zaštite na ladice i vrata ormarića do kojih beba može doći. Zaštitite sve utičnice i budite sigurni da dijete ne može samo otvoriti prozore ili vrata. Pod već sam po sebi može biti opasan za bebe koje puzaju ili počinju s hodanjem. Tepisi, osobito oni debeli mogu biti prava prepreka djetetu za nesmetano kretanje. Idealan izbor su tanki i čvrsti tepisi jer, osim što su zahvalniji za čišćenje, ublažit će pad, no neće dijete učiniti nestabilnim na nogama. Ako ste odlučili izbjeći tepihe, obavezno djetetu nabavite čarapice s protukliznim “gumbićima” koji će onemogućiti da se dijete posklizne i padne.

Vrlo čest oblik ozljeda kod djece su i opekline. Za vrijeme kuhanja dijete bi trebalo biti izvan kuhinje kako bi ga zaštitili od prskanja i vruće pare.

Kupaonice također skrivaju mnoge opasnosti za znatiželjnu djecu. Šarene boce sredstava za čišćenje uvijek su zanimljive, stoga ih uvijek treba imati pomno skrivene izvan vidokruga i dohvata djece. Osim toga treba imati na umu da je maloj djeci dovoljno tek nekoliko centimetara vode da se utope, stoga ih nikada ne bi smjeli ostavljati same u kupaonici, kako za vrijeme, tako i prije i poslije kupanja.

Pobrinite se da djetetove igračke budu primijenjene njegovoj dobi. Upravo gutanje sitnih dijelova igrački vrlo je opasno jer može dovesti do gušenja.