Trudnoća.hr > Obitelj > Mamin kutak > Život samohranog roditelja

Život samohranog roditelja

Svaki roditelj zna koliko je samo roditeljstvo težak i zahtjevan posao, pogotovo kada se skrb o djetetu u potpunosti prebaci na jednog roditelja. Privikavanje na činjenicu da je potpuni teret prebačen samo na vas u početku može biti zastrašujuć , no s vremenom samohrani roditelji shvaćaju da je najbitnija dobra organizacija i moguće je kvalitetno provoditi vrijeme sa djetetom i obavljati sve ostale dužnosti uz to.

Ne zanemarujte svoje potrebe

Poznata je izreka kako je zadovoljan roditelj dobar roditelj. Stoga ne zanemarujte svoje potrebe. Hranite se zdravo, riješite se nezdravih navika, ukoliko možete nekome povjeriti dijete na čuvanje, bavite se tjelovježbom i samim time radite na svome samopouzdanju. S druge strane, ne sramite se prihvatiti tuđu pomoć. Nitko od vas ne očekuje da budete svemoćni. Kao i svatko, imat ćete dobrih i loših dana i to nema potrebe sakrivati od okoline. Organizirajte život i biti ćete sretniji. Uvijek imajte rezervnu dadilju, bila to vaša majka, susjeda ili dadilja na koju u svakom trenu možete računati ukoliko iskrsne nešto neplanirano. Ukoliko poznajete nekoga ko ima problem sa pronalaženjem dadilje, udružite snage. Ako se radi o nekoj vašoj prijateljici, uzmite zajedničku dadilju i omogućite djeci da se igraju, dok vi to vrijeme možete iskoristiti za odlazak u kino ili slično druženje.

Nastavite čitati članak niže...

Privikavanje na činjenicu da je potpuni teret prebačen samo na vas u početku može biti zastrašujuć , no s vremenom samohrani roditelji shvaćaju da je najbitnija dobra organizacija i moguće je kvalitetno provoditi vrijeme sa djetetom i obavljati sve ostale dužnosti uz to.

Družite se

Družite se sa ljudima iz okoline, šetajte sa djetetom u prirodi i razmišljajte pozitivno. Ne zatvarajte se u sebe. Isprva je teško gledati sretne obitelji na igralištima, no vodite se činjenicom da vi i vaše dijete imate jedno drugo. Družite se sa drugim roditeljima, ne nužno samohranim roditeljima. To što vi nemate pomoć partnera u odgajanju djeteta ne mijenja činjenicu da svakog roditelja muče iste muke. Razmjenjujte iskustva sa drugim roditeljima dok vaše dijete stječe nove prijatelje u parku. Ukoliko vam stjecanje prijateljstava ne ide baš glatko, postoje udruge samohranih roditelja koje održavaju druženja i savjetovališta diljem zemlje, pridružite im se. Ti ljudi će vas svakako razumjeti i pomoći vam krenuti dalje, a najbolje razumiju kako je to biti u koži samohranog roditelja.

Savladavanje „ljubomore“ na druge parove

Samohrani roditelji mnogo češće zamjećuju sretne parove sa djecom nego ostali. Upravo iz razloga jer se zamaraju s time. Gledajte to sa  gledišta da usrećujete svoje dijete i ono usrećuje vas i to je mnogo kvalitetniji odnos nego biti u lošoj vezi ili braku, koliko god on odavao prividno savršenstvo.

Imajte spreman plan za hitne situacije

Uvijek imajte spreman plan ukoliko se vi ili dijete razbolite. Kako u što kraćem roku organizirati čuvanje djeteta, možete li ga ostaviti kod roditelja ukoliko žive u blizini, imate li kod kuće neke osnovne lijekove koji bi vam mogli zatrebati ukoliko dijete dobije vrućicu i još niz situacija na koje kao samohrani roditelj u svakom trenutku morate biti spremni.