Trudnoća.hr > Obitelj > Mamin kutak > Seksualni život nakon poroda

Seksualni život nakon poroda

Koliko dugo nakon poroda se ne preporučuje seks?

Liječnici najčešće savjetuju pauzu od barem 6 tjedana, no ovisi i o tome koliko je porod bio težak i jeste li i psihički spremni. Ukoliko ste bili na epiziotomiji ili je došlo do pucanja međice taj rok ne smanjujte kako ne bi došlo do inficiranja rane.

Kontracepcija nakon poroda nije potrebna- istina ili mit?

Dani kada niste morali razmišljati o kontracepciji su iza vas. Naravno, nećete biti plodni neposredno nakon poroda, dojenje također može produžiti tu neplodnu fazu, no nije sigurno oslanjati se na to kao način kontracepcije, osobito ako ne planirate uskoro trudnoću.

Nastavite čitati članak niže...

Ukoliko dojite imajte na umu da ćete morati izbjegavati hormonalnu terapiju, no imate izbor između dijafragme, muškog ili ženskog kondoma.

Komunicirajte sa partnerom

Čak i ako vaše tijelo bude spremno na seksualne odnose, to ne mora nužno značiti da ste emocionalno spremni. Razgovarajte s partnerom kako bi se tijekom odnosa što više mogli opustiti i uživati.

Majčinstvo, osobito u prvim mjesecima dok se bebe mnogo puta tokom noći bude, može biti pravi neprijatelj seksualnom životu. Objasnite partneru kako se osjećate i očekujte potpuno razumijevanje.

Kako se pripremiti za prvi seks nakon poroda?

Ukoliko ste primjetili da imate problema sa suhoćom rodnice nakon poroda svakako pripremite lubrikant kako odnos ne bi bio bolan i neugodan. Ovi problemi će nestati onoga trena kada se hormoni vrate u normalnu, tako da nemate razloga za zabrinutost.

Neka prvi seks bude vrlo nježan, a pokreti polagani. Moguće je da u početku osjetite bol, no tajna uspjeha je u nježnosti.

Usred odnosa možete očekivati plač djeteta kako bi vam poželjelo dobrodošlicu u svijet roditeljstva!