Trudnoća.hr > Obitelj > Mamin kutak > Razlozi zašto ne smijete ignorirati bolne ovulacije

Razlozi zašto ne smijete ignorirati bolne ovulacije

Izvor fotografije: Shutterstock

Mnoge žene osjećaju kada nastupi ovulacija i to nije ništa neuobičajeno, no kada ovulacije postanu bolne trebali biste se zabrinuti. Naime bolovi koji podsjećaju na rez u jajniku i oštro probadanje zapravo nisu normalni, već samo znak za uzbunu da nešto nije u redu!

Evo najčešćih tegoba na koje mogu upućivati bolne ovulacije:

1. Infekcija

Ako ste nedavno rodili ili imali abdominalnu operaciju, moguće je da je tijekom zahvata došlo do prijenosa bakterija u zdjeličnu šupljinu. Upravo infekcija u zdjelici može dovesti do bolova tijekom ovulacije.

2. Spolno prenosive bolesti

Jedan od primjera spolno prenosivih bolesti koje mogu uzrokovati bolne ovulacije jest klamidija. Ona može uzrokovati oštećenja, upale i ožiljke u jajovodu i zdjelici. Sjetite se da ignoriranje spolnih bolesti može dovesti do neplodnosti i ukoliko sumnjate na to, što prije posjetite liječnika.

Nastavite čitati članak niže...

3. Ciste

Ciste na jajnicima najčešći su uzrok bolnih ovulacija. Osim što se uglavnom formiraju tijekom ovulacije, ciste najčešće i pucaju u ovom dijelu ciklusa, što naravno može biti manje ili više bolno, ovisno o veličini ciste.

4. Endometrioza

Endometrioza je bolest gdje dolazi do rasta endometrijskog tkiva izvan maternice. Ako je tkivo rašireno na jajnike i jajovode, iako dolazi do ljuštenja maternice, ne dolazi do mjesečnice i može doći do unutarnjeg krvarenja. Osim simptoma bolnih ovulacija, moguća je i bol tijekom spolnih odnosa, glavobolje, vrtoglavice i zatvor.

5. Posljedice prethodnih zahvata

Ako ste imali određene zahvate u abdomenu ili carski rez, ovulacije mogu biti bolne zbog unutarnjih ožiljaka.

U svakom slučaju, ako su ovulacije izrazito bolne, pogotovo ako su popraćene krvarenjem, svakako se savjetujte s liječnikom.