Trudnoća.hr > Obitelj > Mamin kutak > Psiholozi potvrdili:Ovo su najčešće greške koje radite u odgoju djeteta

Psiholozi potvrdili:Ovo su najčešće greške koje radite u odgoju djeteta

Poznati psiholog Mike Leary upitan je gdje roditelji najčešće griješe i kako i sitne greške u odgoju utječu na dijete. Vaše dobre namjere mogu djetetu i naštetiti ako preko njega pokušavate ispuniti neke svoje neostvarene želje i ciljeve.

Evo najčešćih grešaka u odgoju koje mogu biti opasne za dijete:

Previše izbora

Dijete mora naučiti samo odlučivati, pa čak i po cijenu da pritom bude malo i povrijeđeno, no kada ste spremni svijet okrenuti naglavačke kako bi vaše dijete imalo više izbora, tada mu samo štetite.

Previše pohvala

Dok je nekada pohvala od strane roditelja bila prava rijetkost, u današnje vrijeme se često susrećemo s previše pohvala. Za svaki korak djeca danas dobivaju pohvalu. To je jednako loša krajnost, jer će dijete za sve tražiti odobravanje, bodrenje i nagradu, pa čak i najmanje sitnice koje se podrazumijavaju da svi činimo u životu.

Nastavite čitati članak niže...

Nadmetanje osjećaja

Smatrate da zbog nekog događaja ili stanja dijete treba biti sretno, no ono je potpuno ravnodušno? Dijete ne možete prisiliti da bude sretno i učiti ga kada i kako treba izraziti koje osjećaje.

Previše obaveza

Svjesni ste koliko koristi dijete može imati od bavljenja sportom, no istodobno dijete upisati na nogomet, ples, atletiku i očekivati da će mu ostati dovoljno vremena za sve svakodnevne dužnosti, ipak je malo previše. Dodatne aktivnosti? Da, ali u razumnim količinama i dijete je to koje mora odabrati čime se želi baviti.

Ne uspoređujte dijete s drugima

Usporedbom s drugom djecom sve što možete postići je da dijete postane arogantno u društvu onih koji su prema vašim kriterijima „lošiji“, dok će se povući u sebe kada netko bude „bolji“ i „nadmoćniji“ od njega. Učite dijete da su svi jednaki, ionako će ih kroz život pratiti mnoge razlike, osude i kriteriji koji ljude dijete, sačuvajmo ih od toga barem u djetinjstvu.

Ne trenirajte strogoću

Mislite da ćete unaprijed određenim režimom postići nešto? Zapravo, samo će vas se dijete s vremenom početi bojati, vjerojatno vam i tajiti određene stvari, a kada vas prvi puta uhvati u kršenju vlastitih pravila očekujte potpuni neposluh. Vaša pretjerana kritičnost može vrlo loše djelovati na djetetovo samopouzdanje, jer će dijete tada i najmanji poraz doživjeti vrlo tragično.

Ne izbjegavajte teme o kojima vam je teško govoriti

Bolest, problemi, seks ili neka druga tema o kojoj vam nije ugodno govoriti ne smije neprestano biti izbjegavana. Ponekad je potrebno stisnuti zube i savjetovati dijete, koliko god to bilo teško. Oni će to podnijeti mnogo bolje no što mislite.

427_ Psiholozi potvrdili 2

Previše zadataka

Previš zaduženja može snažno opteretiti dijete. Ne očekujte od djeteta veliku pomoć u kući. Pomaganje u pečenju kolača iz zabave nije isto kao kad od djeteta očekujete da čuva drugo dijete ili slično.

Ne dopuštate djetetu da mu bude dosadno

Svaki put kada vidite dijete da je „besposleno“ vi mu zadajete nove zadatke? Tako mu štetite, jer upravo u trenutcima „dosade“ djetetova mašta najintenzivnije radi i dijete se najbolje razvija.

Djecu štitite od ponavljanja vaših grešaka

Na djeci želite ispraviti greške koje ste vi radili i proživjeti situacije koje vi niste imali prilike i time pokušavate manipulirati djetetom. Ovo se nažalost događa mnogo češće nego što se usudimo priznati.

Ne razgovarate dovoljno

Kada ste posljednji puta pitali dijete kako je provelo dan? Djeca se osjećaju bolje kada roditelji izraze interes za ono što se događa u vrtiću, školi i parku.

Ne čitate dovoljno djetetu

Čitanje djetetu zahtijeva da se ono umiri, koncentrira i upotrijebi i vlastitu maštu. Tako započinje svaki kreativni razvoj i svako dijete bi trebalo uživati (barem povremeno) u ovoj tako divnoj aktivnosti.

Oduzimanje dude

Ako ste dopustili djetetu privikavanje na dudu kao oblik utjehe, ne očekujte da će ju dijete preko noći odbaciti. Odvikavanje je proces koji dijete mora proći ako ga želite poštedjeti trauma.

Pretjerivanje s hranom

Već od malih nogu roditelji ne uspijevaju zatomiti stalnu potrebu da nahrane dijete. Beba plače- prva reakcija je davanje hrane. Često se i u vrtićkoj dobi nastavlja s ovom praksom. Pa dijete vrlo rano uspostavlja neke zdrave prehrambene navike.

Udaranje djece

Roditelji često misle da će lagani udarac dijete potaknuti da brže nauči lekciju, no psiholozi svjedoče kako je upravo suprotno, kažnjavanje djeteta na ovaj način samo daje do znanja djeci od malih nogu da je kažnjavanje dopušteno, da je u redu udariti nekoga i sijati strah.