Trudnoća.hr > Obitelj > Mamin kutak > Oporavak nakon carskog reza

Oporavak nakon carskog reza

Emocionalni oporavak nakon carskog reza

Dok će neke majke u potpunosti zaboraviti na ružnu stranu poroda pri samom pogledu na svoju bebu, kod žena koje su planirale roditi vaginalno carski rez može dovesti do razočaranja. Ukoliko je do carskog reza došlo zbog potrebe za hitnim porodom to može dodatno povećati traume. Obično pravi emocionalni oporavak kreće nakon povratka kući iz bolnice. Tada ćete u toplini svoga doma moći uživati u svakom trenutku sa vašom bebom i dodatno se zbližiti što u bolnici najčešće nije moguće ukoliko bebu viđate samo prilikom dojenja. Ukoliko vaš brine kako njegovati sam rez savjetujte se sa medicinskim sestrama i liječnikom dok ste još u bolnici.

Svedite aktivnosti na najmanju moguću razinu kako bi skratiti vrijeme potrebno da se oporavite od carskog reza.

Naravno, patronažna sestra će vam također rado pomoći i odgovoriti vam na sva vaša pitanja. Carski rez ne mora nužno značiti loše iskustvo. Imajte da umu da bi, koliko god priželjkivali vaginalni porod, mnogo duže morali trpiti bolove jer je upravo porod carskim rezom znatno kraći. Svakako treba imati na umu da je maternici potrebno duže vremena da u potpunosti zaraste te se upravo iz tog razloga nakon poroda carskim rezom ne savjetuje da ostanete ponovno trudni prije nego prođu 3 godine od zadnjeg poroda kako ne bi došlo do kidanja maternice na mjestu reza.

Fizički oporavak nakon carskog reza

Kako je carski rez ozbiljan kirurški zahvat i oporavak nakon carskog reza je znatno duži nego što je to kod vaginalnog poroda. Prvi dana nakon poroda i najmanji pokreti će biti vrlo bolni, čak i prilikom smijanja i kašljanja. Kako bi se spriječio zatvor potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima i piti mnogo tekućine. Odjeća koju imate na sebi bi trebala biti prozračna i ne stezati trbuh. Stoga je najbolje za boravak u bolnici ponijeti spavaćicu umjesto klasične pidžame. Nosite pamučno donje rublje, po mogućnosti dovoljno duboko da prekrije i mjesto reza.

Kako bi se spriječio zatvor potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima i piti mnogo tekućine.

Nakon carskog reza se preporučuje nošenje steznika kako bi se ubrzalo zacjeljivanje rane i kako opuštena koža trbuha ne bi dodatno „rastezala“ ožiljak. Svakodnevno je potrebno temeljito očistiti i osušiti ranu. Ukoliko primjetite na znakove koji ukazuju na infekciju kao što su crvenilo oko reza, snažna bol ili iscjedak iz rane odmah recite medicinskom osoblju. Kao i nakon vaginalnog poroda, neko vrijeme nakon poroda ćete krvariti (lohije) te je potrebno nositi higijenske uloške. Nikako se ne preporučuje korištenje tampona koji mogu spriječiti izlazak zaostalog tkiva iz organizma i time dovesti do infekcije.

Sredstva protiv bolova nakon carskog reza

Prije carskog reza se daje epiduralna anestezija, ili u iznimno ozbiljnim situacijama opća anestezija, te ćete stoga biti omamljeni i nekoliko sati nakon poroda te nećete osjećati bol. Kada osjetite bolove vjerojatno ćete primiti neku vrstu anestetika protiv bolova putem infuzije. Kada lijekovi počnu djelovati i bol nestane svakako imajte na umu da to nije znak za prestanak mirovanja. Svedite aktivnosti na najmanju moguću razinu jer ćete tako skratiti vrijeme potrebno da se oporavite od carskog reza.

Ustajanje iz kreveta nakon carskog reza

U roku 24 sata nakon poroda će vas medicinsko osoblje svakako potaknuti na hodanje, koliko god ćete se još osjećati nemoćno. Nakon epiduralne anestezije udovi su potpuno oduzeti još neko vrijeme nakon poroda te prilikom ustajanja iz kreveta budite iznimno oprezni i polako se oslanjajte na noge kako bi se na vrijeme mogli osloniti na krevet ukoliko primjetite da se još uvijek nije potpuno vratio osjet u noge i donji dio tijela. Oko 12 sati nakon davanja epiduralne se skida kateter i od tada sami ili uz pomoć medicinske sestre odlazite na wc. Žene nakon carskog reza se potiče na vježbanje gležnjeva prilikom ležanja kako bi se poboljšala cirkulacija, a time i smanjila opasnost od krvnih ugrušaka.

Dojenje nakon carskog reza

Nakon poroda carskim rezom moći ćete normalno dojiti, samo će možda biti potrebno nešto više vremena da nađete poziciju za dojenje u kojoj je najmanji pritisak na trbuh kako bi dojenje bilo što manje bolno. Ako medicinsko osoblje primijeti da ste još uvijek izuzetno iscrpljeni i niste sposobni sami dojiti, svakako će biti uz vas i pomoći vam pri dojenju. Nakon poroda carskim rezom dijete se ne ostavlja kraj majke, čak i kada bolnica nudi tu opciju, sve dok majka ne ojača dovoljno da može sama dijete prenijeti do sebe na krevet kako bi ga podojila ili sama presvukla. Carski rez ne utječe na proizvodnju mlijeka, tako da jedini problem koji bi mogli imati sa dojenjem je bol na mjestu reza dok dojite, no obično u tim slučajevima žene doje u poziciji da dijete leži kraj njih, dok su one okrenute na bok.

Ožiljak nakon carskog reza

Ožiljak od carskog reza obično se nalazi dovoljno nisko da se neće vidjeti od gaćica. U početku će biti znatno veći i crvene boje. Ukoliko primjetite da ožiljak postaje sve bolniji, da se crvenilo povećava ili se pojavljuje iscjedak iz rane, odmah se obratite medicinskom osoblju jer se najvjerojatnije radi o infekciji. S vremenom će se ožiljak smanjiti i postati mnogo svjetliji te će nakon nekoliko godina izgledati kao vrlo tanka svijetla crta koja je kod većine žena neprimjetna. Naravno, struktura kože na mjestu reza će se uvijek razlikovati od ostatka kože trbuha. U početku je moguće da ožiljak bude vrlo osjetljiv i da dođe do svrbeža prilikom zarastanja, osobito kada ponovno počnu rasti stidne dlačice. Prvih nekoliko mjeseci moguće je da ćete osjećati blagu bol pri dodiru ožiljka, no s vremenom će nestati.

Dolazak kući nakon carskog reza

Nakon carskog reza žene obično ostaju u bolnici tri do četiri dana. I po povratku kući potrebno je izbjegavati dizanje bilo čega težeg od vašeg novorođenčeta i sve ostale teže fizičke aktivnosti. Kućanske poslove također pokušajte izbjegavati što je duže moguće kako bi ožiljak brže zarastao. Uz upaljen i crven ožiljak na infekciju mogu ukazivati i vrlo neugodan miris prilikom krvarenja nakon poroda i učestalo i bolno mokrenje. U tim slučajevima se obavezno obratite liječniku. Ne preporučuje se sjedati za volan barem 6 tjedana nakon poroda carskim rezom. Neki pokreti će biti bolni za vas čak i nekoliko mjeseci nakon poroda carskim rezom. Za sva ostala pitanja obratite se liječniku ili patronažnoj sestri prilikom dolaska u vaš dom.