Trudnoća.hr > Obitelj > Mamin kutak > Nakon poroda: Kada započeti s kontracepcijom?

Nakon poroda: Kada započeti s kontracepcijom?

Koju metodu kontracepcije izabrati u babinju?

Nakon poroda uspostavlja se lučenje mlijeka, laktacija. Tijekom laktacije događaju se hormonalne promjene koje onemogućuju sazrijevanje jajne stanice u jajniku i ovulaciju. Menstruacije tada nema.

Zato je većina žena zaštićena tijekom dojenja od nove trudnoće i nije joj potrebna druga vrsta kontracepcije. Međutim, ta zaštita je potpuna samo ako se dijete hrani samo majčinim mlijekom-tada kažemo da je dojenje potpuno.

Kod potpunog dojenja dodatne hrane ne smije biti više od 10% i dojenje treba provodi stalno, tijekom čitavih 24 sata. Noću treba dojiti svakih 6 sati i danju svaka 4 sata, i to u pravilnim razmacima. Potpuno dojenje jednako je djelotvorno kao i uzimanje peroralne kontracepcije („kontracepcijske pilule“).

Zaštita je potpuna samo ako se dijete hrani samo majčinim mlijekom-tada kažemo da je dojenje potpuno.

Potpuno dojenje obično se provodi tijekom prvih 6 mjeseci života djeteta. Međutim, u žena koje nastavljaju potpuno dojiti na jednak način i tijekom daljnjih 6 mjeseci, kontracepcijski učinak dojenja vrlo je visok: oko 94%.

shutterstock_313515749

U žena koje od prvih dana babinja doje, ali odmah nadoknađuju manjak količine mlijeka adaptiranim, ili doje s većim razmacima, povratak menstruacije nemoguće je predvidjeti. U žena koje ne doje uopće, menstruacija će najčešće nastupiti već nakon nekoliko tjedana. Za njih je, ako ne žele dalje rađati ili to ne žele učiniti odmah, najbolje razmisliti o nekoj pouzdanoj metodi kontracepcije.

Odluku kako se zaštititi najbolje je donijeti u razgovoru s ginekologom. Najpopularnije su i dalje peroralna ili intrauterina kontracepcija, a što odabrati ovisi o brojnim parametrima, ali i preferencijama žene. S kontracepcijom se tada može započeti odmah nakon poroda.

Zašto tijekom dojenja nema ovulacije?

Tijekom akta dojenja povećava se lučenje hormona prolaktina koji prekida količinu i pulzatilnost sekrecije hormona koji potiče lučenje gonadotropina /hormona žlijezde hipofize koji nadziru jajnik. Bez gonadotropina LH i FSH koji potiču sazrijevanja folikula u jajniku, nema ovulacije ni trudnoće. Zato se tijekom dojenja javlja tzv. laktacijska amenoreja.

prof. dr. sc. S. Škrablin

Klinika za ženske bolesti i porode, Zagreb, Petrova 13

Poliklinika GinOps, Zagreb, Korčulanska 3F

GinOps_logo