Trudnoća.hr > Obitelj > Mamin kutak > Najčešće greške u odgoju djeteta

Najčešće greške u odgoju djeteta

Svi roditelji griješe, no ako primjećujete neka od ovih ponašanja kod svog djeteta možda nije isključivo problem u djetetu. Neželjena ponašanja mogu proizaći i iz reakcije djeteta na loše odnose s kojima se susreće.

Evo nekih primjera:

1. Ako je dijete grubo i nepristojno, možda je sličan uzorak ponašanja primijetilo u vlastitom domu ili u okolini u kojoj provodi mnogo vremena. Čak i male beznačajne prepirke kojih se vi niti ne sjećate na dijete mogu ostaviti mnogo dublji trag no što mislite. Svađe i neslaganje s djecom u vrtiću ili školi također mogu izazvati djetetovu frustriranost. Razgovarajte s djetetom umjesto kažnjavanja.

Nastavite čitati članak niže...

2. Ako je kod djeteta vrlo izražena ljubomora, zapitajte se je li to tako zato što ga često uspoređujete s drugima.

3. Ako primjećujete da je dijete posesivno i bez obzira na to što mu priuštite sve što poželi, ono uvijek želi još i ne bira način kako do toga doći, vrijeme je za promjene. Dopuštate li djetetu da donosi svoje izbore? Iako, kao i svaki roditelj, vjerujete da znate što je najbolje za vaše dijete, ponekad se morate opustiti i dopustiti djetetu da ima svoje uspomene, svoje greške i da nauči svoje lekcije.

4. Dijete je povučeno i ne komunicira s vama? Zapitajte se kako ste reagirali kada vam se zadnji puta dijete povjerilo. Ako vam se djetetovi problemi čine maleni i beznačajni, tada ste vi krivi za djetetovu povučenost. Djetetu se njegovi problemi čine jednako važni i veliki kao i vama vaši, stoga ne umanjujte njihovu važnost i ne podcjenjujte dijete.

5. Smatrate da je dijete suviše uplašeno? Ako se boji jednako u opravdanim i neopravdanim situacijama, to je tako jer ga pretjerano štitite. Neke bitke dijete mora samo dobiti, bez vaše pomoći. Dovoljno je da zna da na vas uvijek može računati, no kroz život mora naučiti samo kročiti.

6. Ulovili ste dijete u laži? Znate li da djeca najčešće lažu svojim roditeljima upravo iz straha? Ako ste posljednji put vrlo burno reagirali na djetetovu lošu ocjenu, mrlju na novoj jakni ili nekom drugom nestašluku, dijete pod svaku cijenu želi izbjeći tu vašu reakciju i jedinim izlazom smatra- laž.

7. Primjećujete da dijete ne uvažava i ne poštuje tuđe mišljenje? Zapitajte se poštujete li vi njegovo mišljenje i uvažavate li njegove osjećaje.

8. Ako je djetetovo samopouzdanje vrlo slabo, vjerojatno je to tako zato što više dijete savjetujete nego što ga hvalite kada nešto odradi loše.