Trudnoća.hr > Obitelj > Mamin kutak > Može li se bez kazni odgajati dijete

Može li se bez kazni odgajati dijete

Iako je to vrlo zahtjevno, odgoj bez kazni je moguć. Takav odgoj zahtijeva mnogo strpljenja, dosljednosti i komunikacije sa djetetom. Nakon pogrešnih postupaka potrebno je reagirati odmah jer je djeci vrlo teško percipirati budućnost i prošlost. Ukoliko ga opomenete nekoliko sati nakon pogrešnog postupka, ono će biti zbunjeno jer je vjerojatno već zaboravilo što je učinilo.

Stroge kazne, čak i ako nastupe odmah ne donose uvijek željene rezultate jer dijete znatno lakše uvidi pogrešku ukoliko je izloženo neposrednim posljedicama svoga čina. Ne dozvolite si da dijete jednom za određeno ponašanje kažnjavate, a drugi puta prešućujete ili odobravate. To će ga dodatno zbuniti i neće moći stvoriti pojam u pravilnom ponašanju.

Nastavite čitati članak niže...

Kako bi unaprijed spriječili neželjeno ponašanje vrlo je bitno na vrijeme djetetu postaviti granice kako bi se upoznalo sa karakteristikama željenog ponašanja.

Pristup mora uvijek biti jednak kako bi dijete unaprijed znalo ukoliko učini nešto pogrešno, da će za to morati snositi posljedice. Ukoliko dijete odbija oprati zube prije spavanja, uskratite mu slatko narednih nekoliko dana. Ako provede pred televizorom više vremena nego što ste se unaprijed dogovorili slijedeći dan mu uskratite gledanje crtića. Tako će jasno unaprijed znati posljedice.

Fizičko kažnjavanje ima trenutne efekte, no i dugoročno najteže posljedice. Ono s vremenom dovodi do potpune neefikasnosti, a djetetu se usađuje već od najmanjih nogu uvjerenje kako je tući druge u redu. Često to rezultira agresivnošću djeteta u igri sa ostalom djecom. Uslijed fizičkog kažnjavanja djeca ne razvijaju osjećaj što je dobro, a što nije jer ih se ovim načinom kažnjavanja ne potiče na samostalno razmišljanje i zaključivanje o postupcima.

Nagrađivanje u vidu obećavanja igračaka za pravilno ponašanje dovest će do toga da će dijete učiti ili biti pristojno kako bi dobilo igračku ili neku drugu nagradu, a ne kako bi naučilo nešto.

Svaki prijekor duži od jedne minute imat će potpuno drugačiji efekt od očekivanog. Dijete će početi gubiti koncentraciju i neće razumjeti što se točno očekuje od njega. Jasno djetetu dajte do znanja kakvo ponašanje nije bilo u redu i kako se treba ponašati.

Vrlo je bitno da budete smireni prilikom iznošenja djetetu razloga zbog kojeg će mu neke stvari biti uskraćene. Ukoliko se iznervirani duboko udahnite i brojite u sebi do 10. Tada pokušajte smireno razgovarati sa djetetom.

Kako bi unaprijed spriječili neželjeno ponašanje vrlo je bitno na vrijeme djetetu postaviti granice kako bi se upoznalo sa karakteristikama željenog ponašanja.

Nagrađivanje i pohvale su dobrodošle, ukoliko se radi o nematerijalnom nagrađivanju. Nagrađivanje u vidu obećavanja igračaka za pravilno ponašanje dovest će do toga da će dijete učiti ili biti pristojno kako bi dobilo igračku ili neku drugu nagradu, a ne kako bi naučilo nešto.