Trudnoća.hr > Obitelj > Mamin kutak > Mastitis – upala dojki

Mastitis – upala dojki

Što je mastitis?

Mastitis je upala dojki koja se javlja za vrijeme dojenja. Opasnost od pojave mastitisa je prisutna tokom cijelog perioda dojenja, no najčešće se pojavljuje u prvih mjesec dana od djetetova rođenja. On se pojavljuje vrlo naglo te je potrebno oko tjedan do dva da bi svi simptomi nestali. Najčešće se mastitis javlja samo na jednoj dojci, no moguće je da zahvati i obje, ali vrlo rijetko.

Simptomi

Prvi simptomi koje ćete uočiti su crvenilo, tvrdoća, bol i vruće dojke, no ovi simptomi su mogući i kod prepunjenosti dojki, tako da mastitis najčešće prepoznajemo zbog vrućice i groznice koji se javljaju kao popratna pojava nakon upale. Vjerojatno ćete moći napipati i kvrgu na mjestu gdje se upala javila.

Nastavite čitati članak niže...

Uzročnik

Mastitis je uzrokovan začepljenjem mliječnih kanalića. Do začepljenja dolazi ako dojka nije redovito pražnjena ili je za vrijeme dojenja dojka u pogrešnom položaju što djetetu onemogućava jače sisanje. Hranjenje u unaprijed određenim razmacima, ozljeda dojke i preveliko stvaranje mlijeka također može rezultirati zastojem mlijeka. Kada kanalić postane neprohodan počinje se javljati blaga bol i mjesto začepljenja postaje vrlo tvrdo na dodir. Potom dolazi do upalnog procesa- mastitisa. Ukoliko kroz 2 dana ne osjetite da se bol i ostali simptomi smiruju, postoji velika opasnost da su bakterije dospjele u dojku te je sada za liječenje mastitisa svakako potrebna liječnička pomoć.

Liječenje mastitisa

Vrlo je bitno ne prestajati sa dojenjem. Iako će dojenje vjerojatno za vas biti bolno, imajte na umu da će dijete svojim sisanjem najlakše izdojiti mlijeko i time vam pružiti olakšanje. U suprotnom, ako prestanete sa dojenjem stanje bi se moglo pogoršati i bolovi postati još snažniji. Ukoliko mastitis traje duže, svakako posjetite liječnika jer se u tom slučaju zasigurno radi o bakterijskoj upali koju je potrebno liječiti antibioticima. Liječnik će svakako imati na umu da dojite i u skladu s time preporučiti vam neki od antibiotika koji se smiju uzimati za vrijeme dojenja.

Ukoliko se stanje ne počne poboljšavati, a dojenje postane neizdrživo bolno, odmah se javite liječniku jer neliječeni bakterijski mastitis može dovesti i do stvaranja gnojnog čira u dojci na mjestu upale.

Ono na što sami trebate obratiti posebnu pažnju je svakako da pravilno dojite. Pokušajte češće mijenjati položaj tokom dojenja kako bi dijete što lakše moglo sisati. Dojite dijete češće no inače. Ako osjetite da je vaša dojka i nakon hranjenja još uvijek natečena, pokušajte se izdojiti jer time skraćujete potreban period opravka. Kako bi dojenje bilo što manje bolno prije samog podoja stavite oblog na dojku. Ovisno od majke do majke se razlikuje, dok nekima mnogo više pomažu topli oblozi, druge svjedoče kako su im veće olakšanje pružili hladni oblozi. Ukoliko bol bude izrazito jaka, savjetujte se sa vašim liječnikom koliko i smijete li na svoju ruku uzeti tabletu paracetamola koji bi mogao pomoći kod smirivanja upale i smanjiti bol.

Ukoliko se stanje ne počne poboljšavati, a dojenje postane neizdrživo bolno, odmah se javite liječniku jer neliječeni bakterijski mastitis može dovesti i do stvaranja gnojnog čira u dojci na mjestu upale.

Trajanje mastitisa

Ukoliko se pojavi tek blagi oblik mastitisa, on često prolazi već kroz 24 sata. Bol se tada smiruje i oteklina postaje sve manja. Crvenilo na mjestu upale se može zadržati do tjedan dana. Ukoliko se radi o bakterijskom mastitisu, liječnik će vam propisati uzimanje prikladnog antibiotika i svakako ga treba popiti do kraja, a ne kada se stanje počne smirivati na svoju ruku prestati sa uzimanjem lijeka. Ukoliko i nakon nekoliko dana uzimanja antibiotika stanje ostane nepromijenjeno, svakako se ponovno javite svome liječniku.

Utjecaj mastitisa na dijete

Nemate razloga za zabrinutost jer mastitis nema utjecaja na vaše dijete. Čak i ako budete primorani na uzimanje antibiotika, možete sigurno dojiti jer će vaš liječnik odrediti svakako jedan od antibiotika koji su dozvoljeni za uzimanje za vrijeme dojenja. Ukoliko dijete nevoljko doji, moguć razlog je to što zbog upale mlijeko može poprimiti slankast okus, no ovo je vrlo rijedak slučaj. Svakako imajte na umu da je vaše mlijeko najbolji koktel svih hranjivih stvari koje vašoj bebi trebaju.