Trudnoća.hr > Obitelj > Mamin kutak > Izumi koji su promijenili majčinstvo

Izumi koji su promijenili majčinstvo

Danas je nemoguće zamisliti svakodnevicu bez modernih pomagala, no do nedavno pelene su isprale mlazom vode i zatim kuhale u velikom loncu. Naše majke i njihove majke u bolnici su dijete nakon rođenja mogle vidjeti samo nakratko, dok je danas dijete s vama od samog početka. Donosimo vam nekoliko izuma, bez kojih bi mamama stvarno bi bilo puno teže.

Test za trudnoću

Čak su i stari Egipćani pokušali znali kako je iz urina žene moguće vidjeti je li žena trudna. Ipak, prvi kućni test na trudnoću pojavio se u ljekarnama u SAD-u 1977 i unio revoluciju.

Perilica rublja

Danas se čini sasvim prirodno da je imate kod kuće. Ipak, do 60-ih godina dvadesetog stoljeća to nije bio slučaju u svim domaćinstvima. Zamislite da ste živjeli u tom periodu i da svu prljavu odjeću vašeg djeteta perete ručno. Kad na to pomislite, više ćete cijeniti svoje bake. Srećom, do 80tih godina svaki dom je već bio opremljen automatskom perilicom rublja, pa je život roditelja u potpunosti promijenjen.

Pelene

Prve pelene koje se mogu smotati i baciti nakon upotrebe patentirane su nedugo nakon Drugog svjetskog rata. Engleskinja Valerie Hunter Gordon, unuka poznatog izumitelja Sebastiana de Ferrantija, zaslužna je za to što danas ne morate prati pelene ako to ne želite. Masovna proizvodna pelena za jednokratnu uporabu zaživjela je 1961. godine zahvaljujući zaposleniku istraživačkog odjela Procter & Gamble Victoru Millsu koji je mrzio mijenjati pelene svom unuku. Uz pomoć kolega iz odjela, nakon pet godina iscrpnog rad osmišljene su prve jednokratne pelene. Ime Pampers osmislio je Alfred Goldman, kreativni direktor u agenciji Benton & Bowles. Sve ostalo je povijest.

Gotova jela u staklenkama

U Americi gotovi dječji obroci mogu se kupiti u trgovinama već od 30-ih godina dvadesetog stoljeća. Ipak u Europi je sve počelo nešto kasnije, i to s obitelji Hipp koja je od početka 60tih godina zaslužna za skraćivanje vremena pripreme obroka za vaše mališane. Danas je broj brandova velik, a izbor okusa još veći.

Duda

Bočice s dudicom poznate su još iz drevnog doba. Već tad su ljudi pokušavali smiriti djecu tako što su im davali glinenu posudu u obliku životinja. Ta je posudica bila ispunjena medom ili drugim slatkišem koji je dijete cuclalo kroz rupicu. Prva bočice kakve danas znamo proizvedene su oko 1845. u New Yorku, a izradio ih je Elijah Pratt. Međutim, zbog materijala od kojih je bila napravljena bočica je mirisala odvratno, a djeca nisu željela piti iz nje. Nakon Drugog svjetskog rata, dude su se počele proizvoditi od lateksa i kasnije silikona, koji nemaju ni okusa ni mirisa. Danas većina ne može zamisliti život bez nje. Duda pomaže djetetu da zaspi, smiri se … ali najviše od svega se koristi za hranjenje.

Promjena mlijeka

Godine 1867., švicarski kemičar Henri Nestlé osmislio je prvu zamjensku hranu čiji su glavni sastojci bili kravlje mlijeko, brašno i šećer. Time je “spasio” djecu koju majke nisu mogle dojiti. Proizvod je nazvan „Farine Lactee Henri Nestlé“ i ovo zamjensko mlijeko je postalo vrlo popularno u Europi. Od pojave zamjenskog mlijeka traju i rasprave o njegovoj sigurnosti, no s razvojem industrijski procesa razvijao se i sam proizvod. Danas je ono apsolutno sigurna zamjena za majčino mlijeko. Tako, ako je potrebno, svaka majke može koristiti to mlijeko u prehrani djece.