Trudnoća.hr > Obitelj > Mamin kutak > Bolne bradavice

Bolne bradavice

Pojava bolnih bradavica vrlo je česta kod dojilja, osobito u prvim danima kada se uz hormonalne promjene i sisanjem rasteže koža bradavica i ukoliko nisu dovoljno hidratizirane, nerijetko dolazi do pucanja kože, a ponekad čak i krvarenja. U pravilu dojenje ne bi smjelo izazivati nelagodu ni bol već ukazuje na to da je dijete u nepravilnom položaju za sisanje te kako bi došlo do mlijeka mnogo snažnije sisa. Ako je dijete u pravilnom položaju blaga bol se može osjetiti samo na početku dojenja dok mlijeko ne krene teći. Kada dojenje postane rutina i kada se upoznate sa svim položajima za dojenje koji vama i djetetu odgovaraju preporučuje se ponekad promijeniti položaj tokom dojenja kako bi se dojka ravnomjerno ispraznila i time preventivno smanjujete opasnost od mastitisa, odnosno začepljenja mliječnih kanalića.

Kako spriječiti oštećenje bradavica?

  • Ukoliko ne primjećujete poboljšanje, savjetujte se sa ženama oko vas koje su dojile ili sa patronažnom sestrom kako bi vam pomogle u pronalasku pravilnog položaja za dojenje.
  • Obratite pažnju prilikom uzimanja djeteta na dojku, ono bi ustima trebalo obuhvatiti veći dio areole kako bi spriječili da vas dijete može desnima uštipnuti.
  • Bradavice, osobito ako su oštećene, perite isključivo vodom, jer će upotreba sapuna i šampona samo dodatno isušiti već ionako oštećenu nježnu kožu bradavica (na bradavicama se nalaze malene Montgomerijeve kvržice koje luče sekret koji kožu bradavica održava elastičnom i vlažnom te štiti od pucanja i pojave infekcija).
  • Nakon svakog podoja izdojite malo mlijeka i njime premažite bradavicu kako bi na najbolji mogući način pružili koži dostatnu hidratizaciju.

Nakon svakog podoja izdojite malo mlijeka i njime premažite bradavicu kako bi na najbolji mogući način pružili koži dostatnu hidratizaciju.

  • Redovitim dojenjem ćete u vrlo kratkom roku uspostaviti dostatnu proizvodnju mlijeka te ujedno priviknuti svoje bradavice na sisanje te će koža ojačati i postati znatno manje osjetljiva.
  • Ako osjetite da su dojke prije podoja vrlo tvrde i bolne na dodir, znači da je mnogo mlijeka u njima i bilo bi dobro malo se izdojiti kako bi se potaknulo curenje mlijeka i time izbjeglo djetetovo snažno sisanje na početku dojenja.
  • Održavajte vaše bradavice suhima. Redovito mijenjajte jastučiće u grudnjaku i ukoliko imate priliku, ne oblačite grudnjak neposredno nakon podoja, već pričekajte malo da se bradavice u potpunosti osuše. Imajte na umu da je vlažno okruženje ujedno idealno za razmnožavanje bakterija te bi nošenje mokrog grudnjaka ili vlažnih jastučića moglo samo pogoršati stvar.
  • Ukoliko je jedna dojka jače oštećena, uvijek prvo djetetu ponudite onu drugu, kako bi najsnažnije sisanje beba „odradila“ upravo na onoj dojci koja vas ne boli, a tek kasnije djetetu ponudite drugu dojku.
  • Kada želite završiti sa dojenje prvo polako umetnite prst u djetetova usta kako bi otpustio vakuum, a tek tada izvadite dojku.

 

Ukoliko ništa od ovoga ne pomogne, pokušajte sa nastavkom koji oponaša oblik bradavice, odnosno takozvanom „kapicom“. Ovo se preporučuje isključivo kao kratkotrajna metoda dok ranice (ragade) ne zarastu, a tada bi se trebalo vratiti „koža-na kožu“ dojenju. Međutim, neke dojilje svjedoče kako im je nakon pojave ragada korištenje kapice bilo jednako ili čak i više bolno od dojenja bez kapice.

Oštećene bradavice

Oštećenja na bradavicama ponekad mogu biti toliko snažna da dolazi do krvarenja prilikom dojenja. No ukoliko možete izdržati bol, svakako nastavite sa dojenjem jer tako zanemariva količina krvi ne može štetiti bebi. Bol na oštećenim bradavicama morala bi se smanjivati tokom podoja. Dok će na početku biti snažnija, trebala bi postupno slabjeti. Ukoliko se to ne dogodi, budite sigurni da je i dalje problem sa pogrešnim položajem prilikom dojenja koji djetetu ne omogućava dovoljan protok mlijeka ili se radi o nekoj infekciji te je potrebno posjetiti liječnika ukoliko u nekoliko dana ne primjetite nikakvo poboljšanje.

Savjeti za dojilje

Najbitnije je nastaviti sa dojenjem. Iako je vrlo teško biti pretjerano optimističan kada je dojenje vrlo bolno, imajte na umu da uz uspostavu dovoljne proizvodnje mlijeka i redovito sisanje oštećenja bi vrlo brzo trebala nestati i tada počinje vaš period uživanja u dojenju i prisnosti sa vašom bebom. Prije dojenja pokušajte sa hladnim oblozima koji bi trebali smanjiti oteklinu i umanjiti bol. Bradavice možete mazati maslinovim ili bademovim uljem ili lanolinskom kremom koja se pokazala vrlo dobrom kod zacjeljivanja oštećenja. Obratite pažnju prilikom kupovine kako bi izabrali čistu lanolinsku kremu koja se ne treba ispirati sa bradavica prije dojenja.