Trudnoća.hr > Mama Drama > U što su se današnje mame pretvorile?

U što su se današnje mame pretvorile?

Izvor fotografije: Nevena Josipović

Fotografije: Nevena Josipović

 

Zadnjih par mjeseci često čitam po raznim forumima komentare mama. Usudila bih se reći da smo nekako kategorizirane. Od normalnih do savršenih i onih koje stalno uspoređuju svoju djecu s ostalom.

Ne znam zašto ali sam prilično uvjerena da te „savršene“ mame tako liječe svoje komplekse ili neuspjehe ili su jednostavno takve. Drugo objašnjenje nemam, osim što mi se lagano digne tlak na neke od ovih izjava. Ovo vam je odmah znak zašto sam Mama Drama.

Moje dijete je najljepše.

Ne, nije. Sva djeca su lijepa na svoj način. Svakoj mami je naravno njezino dijete najljepše ali nema potrebe da svima to govoriš ili si barem uvjerena u to. Prva ću reći da je moj Jakov lijep, ali to što je meni lijep ne znači da je i ostalima. Bez osuđivanja, molim.

Moje dijete s 4 godine zna čitati i pisati.

Bravo za tebe, ali današnja djeca su napredna. I nije potrebno takve stvari isticati jer kad tad će i ostali naučiti. Osim ako ti nije poanta pohvaliti se i misliti da si važna. Podržavam da se s djecom radi i uči ali sve u svoje vrijeme.

Mi smo se odviknuli od pelena taman prije drugog rođendana, a vi?

Budimo realni svako dijete je jedinka za sebe. Nema smisla uspoređivati kada je tko maknuo pelenu, svakom djetetu to prvo mora ući u glavu, netko je zainteresiran, netko ne. Ovo je širok pojam pa nema potrebe ići dalje u raspravu.

Moje dijete je savršeno.

Ne, nije. Lijepo je kada spava cijelu noć, kada ne koristi dudu i lijepo je odgajati ga po knjizi, zar ne? Pa drage mame ni jedno dijete nije savršeno niti će ikada biti. Jer priznaj samoj sebi, nisi se naspavala prvih par mjeseci, nije sve med i mlijeko, ali pošto želiš sebe prezentirati pod savršenom ne znači da smo mi ostale mame glupe i ne kužimo.

Iskreno mislim da svaka žena poznaje barem jednu mamu „savršenu“, barem jednu koja stalno uspoređuje djecu i jednu koja odgaja dijete kako piše u knjizi.

Odgoj nije napisana riječ niti je odgoj savršena mama. Dopustite si odmor, udahnite, niste savršene. Sve imamo žute minute, minute kada se smijemo, minute kada plačemo. Budite mame, opustite se u toj avanturi zvanoj odgoj i shvatite da nije sve savršeno, pa makar si to nikad ne priznate drugi ipak vide 🙂

www.mama-drama.com

www.facebook.com/blog.mama.drama/

https://www.instagram.com/_mama_drama/