Trudnoća.hr > Mama Drama > Trombofilija u trudnoći

Trombofilija u trudnoći

Izvor fotografije: Nevena Josipović

Fotografije: Nevena Josipović

Nikada nisam ni zamišljala da ću se susresti s tim genetskim poremećajem. Nisam znala ni da postoji, niti sam ikad čula za to, sve dok nisam završila u bolnici. U 38.tjednu trudnoće nisam ni znala što me čeka. Mojem malenom biću je stalo srce.

Jednostavno, prestalo je kucati. Prošao je i porod. Još se i danas pitam zašto baš ja?

Međutim, kada sam mislila da je sve iza mene, stigli su nalazi s patologije. Gospođo, da li netko u vašoj obitelji ima problema sa zgrušavanjem krvi? Sva u čudu, o čemu uopće pričaju, vrtim film i shvaćam da nitko nema taj problem. Moja posteljica preživjela je pedesetak udara infarkta, nazovimo to tako, a na pupčanoj vrpci stvorio se ugrušak. Daljnje upute su bile obratite se svom ginekologu.

Nastavite čitati članak niže...

Donoseći svoj nalaz ginekologu, ne vidi se ništa sporno. Poslat će me na obične pretrage za koagulaciju. Čekala sam dva tjedna. Nalazi su bili uredni.

Tada, nešto u meni je govorilo da moram više istraživati i otkriti što je zapravo trombofilija. Svaki dan sam čitala, tražila informacije, slala mailove da shvatim o čemu je riječ. Došla sam do zaključka da se žene prije 3 spontana pobačaja što rana ili u mom slučaju kasna, ne šalju upravo na te pretrage, jer one ipak koštaju.

Moj sljedeći potez je bio otkriti gdje privatno mogu napraviti tu pretragu jer više nikome nisam vjerovala. Našla sam privatni laboratorij i stupila s njima u kontakt. Nakon dva dana na adresu sam dobila epruvetu da uzmem bris s unutarnje strane obraza, traje svega par sekundi a znači puno. Nakon 5 dana dobila sam rezultate. Moji geni su mutirali. Što znači da netko u mojoj obitelji ima taj problem. Zapravo to može biti treće, četvrto koljeno koje vi uopće ni ne poznajete. Stoga, moja preporuka za sve buduće mame je da se odlučite napraviti ovu pretragu ako znate da u vašoj užoj obitelji postoji problem sa zgrušavanjem krvi.

Došao je trenutak za drugu trudnoću. Kada se pojavio taj slatki plus znala sam što me čeka. Za sve buduće mame koje će se morati pikati nije ništa strašno. Prvih par tjedana je neobično i malo bolno ali i to prođe. Terapija su heparinske injekcije, obično to bude clexane ili fraxiparin. Možete si ih davati u trbuh ili bedro. Ja sam nekako izbjegavala trbuh.

Ono što će vam trebati su 90% alkohol i vata. Po injekcije ćete ići svakih dvadesetak dana u bolnicu. Možda mislite da nećete to moći ali pred vama je samo 300 i nešto uboda. Zvuči teško ali kada se sjetite da to radite zbog malenog bića ni ne mislite o tome. Morate znati da ćete češće na kontrole i najbitnija stavka svega je da ginekolog obavezno prati protok krvi.

Porod za sve heparinske trudnice je inducirani. Odmah ću vam to reći da se pripremite. Razlog je zapravo jednostavan. Dan prije poroda ne smijete si dati injekciju. Sam porod je isti kao i svim ostalim mamama. Kada rodite nakon 24 sata ponovo ćete si morati dati injekciju. U mom slučaju ja sam se još 6 tjedana družila s clexanom. Napokon je stigao i taj zadnji dan. Moram vam priznati da je brzo prošlo. To maleno biće je u mojim rukama, diše punim plućima i gleda svijet oko sebe.

Trombofiliju morate shvatiti ozbiljno. Napravite pretrage, izborite se za sebe. Ja sam još samo jedna mama koja je osuđena na heparin, i znate što!? Život nam puno toga uzme ali i dvostruko vrati!

 

 

www.mama-drama.com 

www.facebook.com/blog.mama.drama/