Trudnoća.hr > Mama Drama > Puslice – kolačić koji se topi u ustima

Puslice – kolačić koji se topi u ustima

Izvor fotografije: Nevena Josipović

Fotografije: Nevena Josipović

Mnogima omiljena slastica su upravo puslice. Na izgled zbilja su šarmantne, međutim znaju zadati pravu glavobolju prilikom same izrade. Ja sam dosta članaka pročitala o njima i svatko ima neke svoje trikove i savjete, ali ono što vam mogu reći je da ne treba komplicirati.

Te slatke, simpatične puslice izvana moraju biti hrskave a iznutra topljive, stoga ste na pravom mjestu da otkrijete kako napraviti te savršene smotuljke.

Bjelanjci vam ne moraju biti sobne temperature, ne morate ih dan prije izvaditi iz hladnjaka, niti morate imati točne omjere veličine bjelanjaka. Ono što vam je potrebno su dobar mikser i dobra pećnica. Ja imam kuhinjski robot pa je moja sreća što ih nisam ručno miksala. Puslice se ne peku već se suše na određenoj temperaturi o kojoj ću govoriti u samom receptu, stoga u nastavku otkrijte o kakvom receptu je riječ.

Nastavite čitati članak niže...

Sastojci

  • 4 bjelanjka
  • 22 dag šećera u prahu
  • 1 žlica škrobnog brašna (gustina)

Priprema

Za početak idemo riješiti dilemu temperature bjelanjaka. Ja sam ih izvadila pola sata prije pripreme. Znači sasvim dovoljno, čisto da malo odahnu na sobnoj temperaturi.

Ako imate kuhinjski robot bit će vam lakše jer će on miksati umjesto vas, ako imate ručni znajte da ćete miksati dobrih 15 minuta.

Bjelanjke stavite u posudu te miksajte na srednjoj brzini. Kada vam se zapjene, netom prije nego se pretvore u snijeg dodajte žlicu po žlicu šećera u prahu.

Nastavite miksati i dodajte žlicu gustina odnosno škrobnog brašna.

Za savršene puslice morate miksati 15 minuta. Trebate dobiti čvrst i sjajan snijeg. Znate onako kad vam na metlicama miksera ostane snijeg s onim uvrnutim slatkim vrhom.

Kada ste izradili snijeg, po želji možete dodati i boju, ali boju stavljate na slastičarsku vrećicu. S kistom po dužini vrećice napravite crtu u željenoj boji. Ja koristim obične boje za kolače.

Na lim stavite papir za pečenje. U slastičarsku vrećicu stavite željeni oblik kojim želite izraditi puslice. Prilikom pečenja tj. sušenja malo će se napuhnuti, pa pripazite da ne budu preblizu jedna drugoj.

Puslice se suše na 100°C, sat vremena. Moraju vam ostati bijele, stoga je ovo idealno vrijeme i temperatura sušenja.

Kada su gotove, same vam se odvajaju od podloge. Bit je da vam budu izvana hrskave a to ćete postići ako imate u pećnici ventilator. Možete ih peći iako ga možda nemate ali sama struktura puslica će se promijeniti, uvjerila sam se u to.

I to je to. Nema neke velike filozofije oko puslica. Pustite da se ohlade i poslužite.

www.mama-drama.com 

www.facebook.com/blog.mama.drama/

Nastavite čitati članak niže...